Maria Hammerstrøm

Astrofysiker, grafisk designer 
& vitenskapsformidler

Foto: Erlend Berge

Jeg er opprinnelig utdannet grafisk designer fra Westerdals, men så bestemte jeg meg for å utforske universets store spørsmål i stedet og tok en mastergrad i astrofysikk ved Universitet i Oslo. Nå jobber jeg som frilanser på fulltid med fokus på grafisk design og vitenskapsformidling. I 2019 ga jeg ut Den lille boka om universet.

Jeg gjør hovedsakelig designoppdrag innen realfag, men tar alle typer oppdrag. Grafisk design-arbeider viser jeg frem på Behance. I tillegg skriver jeg mye om verdensrommet. En oversikt over vitenskapsformidlingen jeg gjør (foredrag, TV, radio, etc.) finner du her.

Noen av prosjektene jeg er involvert i:

Fagmedarbeider

Jeg jobber med å oppdatere leksikonartikler innen astronomi som ikke er blitt oppdatert på en stund og jeg skriver innimellom nye artikler om temaer som ikke er allerede er omtalt i leksikonet.

Se brukerprofilen min hos leksikonet for å se hvilke artikler jeg har bidratt til.

Norsk pressekontakt

European Southern Observatory (ESO) er en europeisk organisasjon for bakkebasert astronomi. De bygger noen av verdens beste teleskoper.

Jeg oversetter pressemeldingene deres til norsk og svarer på pressehenvendelser fra norske journalister. Det kan involvere å svare på spørsmål til pressemeldingene selv, eller henvise journalister videre til aktuelle fagpersoner.

Prosjektkoordinator

Jeg leder «Prosjekt for terminologi i astronomi». Vi er en arbeidsgruppe på fire personer som utarbeider en digital astronomisk ordliste over astronomiske fagbegreper som inneholder norsk-engelsk oversettelser og definisjoner. Jeg har ansvar for å finne fagbegreper som skal være med i ordlisten og skriver forslag til definisjoner, som deretter gås gjennom av gruppen.

Grafisk designer

Jeg designer materiell for arrangementer ved Realfagsbiblioteket: plakater, infoskjermer, Facebook-bannere, etc.

Grafisk designer

Jeg designer materiell for Klimahuset: plakater, infoskjermer, Facebook-bannere, etc.

I tillegg skriver jeg blogginnlegg om astronomi og romfart, vitenskapsrelaterte designoppdrag og alle slags astronomirelaterte ting jeg kommer over som jeg syns er spennende. Bloggen mottok i 2018 støtte fra Forskningsrådet.

Personlig:

Jeg er født i 1987 og vokste opp på Greverud. Nå bor jeg på Langhus sammen med mannen min og sønnen vår, som kom til verden i 2019.

Ta kontakt dersom det er noe mer du vil vite om meg eller det jeg driver med.