Astrofysikk handler om å prøve å forstå universet. En astrofysiker bruker fysikk og kjemi for å finne ut og forklare det vi ser på nattehimmelen: Hvilke objekter som finnes der ute, hvor langt unna de er, hvordan de er blitt til, hvordan de fungerer, og hvordan de endrer seg og påvirker hverandre.
Iblant spør folk meg om hvorfor vi skal bry oss om verdensrommet. Det er kun en bitte liten del av universet som har direkte innvirkning på oss. Resten studerer vi fordi vi ønsker å forstå. Vi vil forstå hvor vi, jorda, månen og sola vår kommer fra. Vi vil forstå hvorfor universet er som det er. Kanskje mest av alt: Vi vil forstå vår plass i det.
Tenker du på å studere astrofysikk? Universet er sammensatt, og for å forstå det trenger vi å vite hvordan materie oppfører seg på de minste og de største skalaene (fra enkeltpartikler til universet som helhet), ved de laveste og høyeste temperaturene (fra det absolutte nullpunkt til millioner av grader), og kjenne kreftene som råder (gravitasjon, elektromagnetisme og kjernekreftene). Da behøves kunnskap fra mange disipliner innen fysikk (og litt kjemi). Det gjør astrofysikk til et variert og spennende fagfelt.
Sjekk blogginnleggene nedenfor for motivasjon og informasjon – og ta kontakt dersom det er noe du lurer på rundt astronomistudier:
Nedenfor har jeg samlet astronomirelaterte digitale verktøy, nettsider, bøker og mer som kan være nyttige å bruke i undervisning eller som er fine for å utforske universet på fritiden. Oversikten blir oppdatert kontinuerlig.
Jeg har gjort et forsøk på å rangere innholdet etter vanskelighetsgrad. Se etter følgende merking: * = barn ** = ungdom *** = studenter
Planck CMB Simulator***: Se hvordan den kosmiske bakgrunnsstrålingen (CMB) påvirkes av andelen vanlig materie, mørk materie og mørk energi i universet. Se innlegget Å måle hva universet består av for bakgrunnsinformasjon om CMB.
Stellarium*: Planetariumprogram du kan laste ned for å utforske hva som er på nattehimmelen i kveld.
Celestia*: Interaktivt planetariumprogram du kan laste ned for å utforske verdensrommet i 3D.
Citizen Science-prosjekter
Bidra til forskningen! På nettsidene nedenfor finner du forskningsprosjekter hvor du kan bidra til å finne svaret på astronomiske gåter. Du trenger bare en datamaskin og internett! De fleste prosjektene passer nok best for ungdomsskole og oppover.
Galakser
Galaxy Zoo 3D: Hjelp til med å identifisere den indre strukturen til galakser.
NAROM: Sarepta – en læringsressurs for lærere og elever i grunnopplæringen for bruk spesielt innen geografi, samfunnsfag, naturfag, teknologi i praksis, forskning i praksis, teknologi og forskningslære.
Space Awareness: en rekke ulike aktiviteter som er testet av lærere og forskere.
Lær om rommet: nettsider med masse informasjon om verdensrommet fra Norsk romsenter.
NASA Solar System Explorer: Inneholder masse informasjon og bilder av solsystemet, samt et interaktivt solsystem hvor du kan studere solsystemet i 3D (trykk på solsystem-ikonet først i menyen på websiden).
Veien til Mars**: Eirik Newths guide til alt som har med vår fremtidige bemannede ferd til Mars å gjøre.
Romportalen**: samlingssted med informasjon om utdannings- og karrieremuligheter innen astronomi og romfart i Norge.
Astrobites***: nyhetsside drevet av doktorgradsstudenter som trekker ut essensen av vitenskapelige artikler innen astronomi, og servere en lettlest, oppsummert versjon av dem.
Professor Astrokatt*: Reis gjennom universet for å se på hvordan stjerner dannes og dør, hvorfor vi har årstider på Jorden, hvilke planeter som finnes og hva som er ulikt ved dem, hvordan universet har utviklet seg, hva som har skjedd innen romfart og masse mer.
Den lille boka om universet**: En bok for de som kanskje ikke vet så mye om universet fra før og ikke vet hvor de skal begynne, og som vil ha en forståelig introduksjon til alt sammen (skrevet av meg).
The Astronomy Book**: En guide gjennom astronomien og astronomihistorien fra 600 fvt. og frem til i dag.
Tegneserier:
Cosmic Funnies*: Søt tegneserie med info om planeter, stjerner, galakser, sorte hull, osv.
Her lister jeg opp filmer, TV-serier og dokumentarer som jeg syns har vært fine. De fleste har jeg skrevet innlegg om. Sjekk filmenes aldersgrense for å se hva som kan passe for deg.
Historiske filmer:
Spacewalker: Historien om den første romvandringen.
Hidden Figures: Historien om tre fargede kvinners rolle i begynnelsen av romkappløpet.
Apollo 13: Historien om måneferden som ikke gikk etter planen.
The Dish: Den noe fiktive historien om Australias Parkes Observatory sitt bidrag til TV-overføringen av den første månelandingen.
Dokumentarer:
The Last Man on the Moon: Hvordan kom vi oss til Månen og hvor risikofylt var veien dit? Denne dokumentaren forteller historien bak Apollo-programmet, med fokus på den siste mannen på Månen.
Science fiction-filmer:
Interstellar: Jakten på nye beboelige verdener etter at Jordens befolkning står i fare på grunn av sviktende avlinger.
Sunshine: Solen er i ferd med å dø, og menneskeheten må «tenne på den» igjen.
The Martian: Under et bemannet oppdrag til Mars, blir én astronaut etterlatt av mannskapet sitt, strandet og alene på en fiendtlig planet.
The Visit: En slags fiksjonell dokumentar om forberedelsene på å møte utenomjordisk liv på Jorden.
Contact: Hva gjør vi dersom vi mottar et radiosignal fra en utenomjordisk sivilisasjon?
Mission to Mars: Menneskenes første reise til Mars, hvor ting ikke går som planlagt.
YouTube:
Kurzgesagt (kanal)*: Flotte, illustrerte og kortfattede faktavideoer om verdensrommet (og en del annet). På engelsk.
ESA Paxi (spilleliste)*: ESAs maskot Paxi forteller om ulike ting i verdensrommet på norsk.
Kerbal Space Program**: spillerne skaper sitt eget romprogram og lager raketter for oppskytning, for deretter å teste rakettene i verdensrommet. Sjekk ut dette forslaget til undervisningsopplegg. Det finnes en demo av spillet, mens full versjon koster penger. Et gratis alternativ er appen SpaceFlight Simulator som finnes for både Android og iPhone.
Universe Sandbox**: i spillet kan du simulere universet for deretter å styre gravitasjonskreftene, krasje planeter inn i hverandre, få stjerner til å eksplodere, og mye mer. Spillet koster penger.
Det finnes teleskoper rundt om i verden som kan fjernstyres med datamaskinen som gjør det mulig for deg å gjøre egne, profesjonelle observasjoner. Her er noen eksempler:
Hvorfor velge realfag**: Lurer du på hvordan verden rundt deg faktisk fungerer? Og syns du det er spennende å finne svar på spørsmål, og løsninger på problemer? Da kan realfag være noe for deg!