Nytt Astronomi-blad ute nå! (2023/1)

Gravitasjonslinser, universets største stjerner, hva stjerner er laget av og mye mer!

Årets første utgave av Astronomi er på vei ut til abonnenter nå. I denne utgaven kan du blant annet lese om hvordan gravitavsjonslinser fungerer, hvordan astronomer kan vite hva stjerner er lagd av, den største stjernen som er oppdaget, Jarlen av Rosse som bestemte seg for å bygge verdens største teleskop og tips til enkel bildebehandling av astrofoto i Photoshop.

Artikler

  • Hva stjernene er lagd av: Det er ikke slik alle først trodde.
  • Den største stjernen vi kjenner: Sola blir forsvinnende liten i forhold.
  • Som natt og dag: Forskjellen på å være dagastronom og nattastronom.
  • Et forvrengt univers: Gravitasjonslinser kan gi ny innsikt om universet.
  • Jakten på de gjemte galaksene: Norske astrofysikere vil gi oss et tredimensjonalt
    kart verden aldri har sett før.
  • Barnas univers – svarte hull: Mørke, mystiske og sultne.
  • Historisk – The Leviathan of Parsonstown: Slik ble verdens største teleskop bygd.
  • Stjernebildet – Kusken: Et stort stjernebilde med flere fine stjernehoper.
  • Enkel bildebehandling av astrofoto (del 1): Slik kan du bruke Photoshop til enkel bildebehandling uten Dark Frames og Flat Frames.

I tillegg kommer en del fast småstoff, blant annet nyheter fra astronomisk forskning, hva du kan observere på himmelen de neste månedene, lesernes egne astronomibilder, anmeldelse av dokumentarfilmen Good Night Oppy og mer.


Det er ikke for sent å abonnere på bladet og få denne utgaven i posten! Vi ettersender så lenge lageret rekker eller fram til neste utgave sendes til trykk, avhengig av hva som skjer først.

Bladet kan også kjøpes hos utvalgte Narvesen-kiosker eller det kan leses hos enkelte biblioteker, som Deichman Bjørvika, Nasjonalbiblioteket og landets universitetsbiblioteker.

Jeg håper alle abonnenter koser seg med bladet, og ønsker alle en god vinterferie!

Relaterte innlegg

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.