Boka som har betydd mest for meg

I helgen holdt jeg foredrag om Walden av Henry David Thoreau.

Da jeg var 21 år gammel, leste jeg Walden for første gang. Der skriver Thoreau om de to årene han bodde i et lite hus ved innsjøen Walden utenfor Boston i USA. Det høres kanskje rart ut at dette skal være en bok som har betydd mye for meg og livet mitt. Det er fordi den handler om så mye mer enn livet i skogen. I boka skriver han også masse om arbeid, eiendeler, samfunnet og frihet, og disse tankene har preget livet mitt og avgjørelser jeg har tatt.

Meg for 11 år siden da jeg besøkte Walden i forbindelse med at jeg hadde praksisplass hos et designbyrå i Boston. Det var på denne tiden jeg bestemte meg for å forlate grafisk design og satse på astrofysikk. Resten er, som de sier, historie!
Meg etter foredraget denne helgen.

Jeg har allerede tidligere nevnt Walden og hvordan den har påvirket meg på bloggen, i innlegget Da jeg bestemte meg for å studere astrofysikk.

For deg som vil ha en rask introduksjon til Thoreau og hans syn på ting, kan jeg anbefale denne YouTube-videoen, «Be A Loser»:

Foredraget

Jeg holdt foredraget for NFFOs oversetterseminar på Soria Moria hotell. Jeg var et slags pauseinnslag i oversetter-programmet. Tanken var å invitere noen som ikke nødvendigvis har litterær bakgrunn til å fortelle om en klassisk bok som har vært viktige for dem, under tittelen «Min klassiker».

Det er det vanskeligste foredraget jeg noen gang har lagd. Det er vanskeligere å sette ord på hva en bok har betydd for meg enn å formidle fakta om universet (!). Det er delvis fordi temaet er så personlig, delvis fordi Walden er så mye forskjellig.

Jeg vet ikke hva publikum syntes om foredraget mitt. Uavhengig av det koste jeg meg enormt med å gjøre research til foredraget og lage foredraget, så jeg anser det uansett som en suksess.

Nå tror jeg at jeg har lyst til å lese Walden enda en gang (for minst tiende gang).


Har du lest Walden eller kunne du tenke deg å gjøre det?

Relaterte innlegg

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.