Kavliprisen 2022

En herlig uke full av astrofysikk er over.

Annen hvert år deles Kavliprisene ut innen kategoriene astrofysikk, nanovitenskap og nevrovitenskap. Eller sagt på en annen måte: Det største, det minste og det mest komplekse. Prisen deles ut i Oslo og blir akkompagnert av en uke med arrangementer i Oslo og Trondheim som ble avholdt forrige uke. Jeg fulgte en del av Oslo-arrangementene, som besto av foredrag, middager og prisutdeling. For meg som vanligvis jobber på hjemmekontor, er det ekstra stas å komme ut av huset og oppleve ting som dette.

Det er også forfriskende å ta del i noe hvor vitenskap er så i fokus. Kavliprisen handler ikke bare om å anerkjenne fremragende vitenskapelig forskning, men også om å bidra til å formidle og skape forståelse for forskning. Karl Johans gate i Oslo flagget med Kavlipris-flagg og dét kommenterte en av prisvinnerne at han aldri hadde opplevd – at det flagges for vitenskapen. Og det er jo en herlig ting!

Prisvinnerne i astrofysikk

Det ble ikke noen markering av Kavliprisen i 2020 på grunn av covid-19, så dette året ble vinnerne fra både 2020 og 2022 hedret.

Vinneren for 2020 var Andrew Fabien (Storbritannia) for sitt arbeid innen røntgenastronomi og supermassive svarte hull. Her er en liten introduksjon til forskningen hans:

I år var det tre vinnere innen astrofysikk: Conny Aerts (Belgia), Jørgen Christensen-Dalsgaard (Danmark) og Roger Ulrich (USA). De fikk prisen for sitt arbeid innen helioseismologi og asteroseismologi. Dette handler om å se på lydbølger som brer seg inni Sola og stjerner, ikke ulikt hvordan jordskjelv skaper lydbølger som brer seg inni Jorda. Og disse lydbølgene kan fortelle oss om hva som foregår inni Sola og stjernene, og gi oss en større forståelse av hvordan stjerner fungerer.

Planen er å skrive mer detaljert om årets prisvinnere i neste utgave av bladet Astronomi, som jeg er redaktør i.

Arrangementene

Det startet rolig lørdag kveld med middag for norske og utenlandske vitenskapsjournalister hos Det Norske Videnskaps-Akademi (DNVA) som er ansvarlig for Kavliprisen. Her kunne jeg representere Astronomi og bli bedre kjent med journalistkolleger, så det var veldig hyggelig. DNVA har dessuten et fantastisk hus som nesten er litt magisk å besøke.

Mandagen startet det for alvor med intervjuer med prisvinnerne i auditoriet hos Munchmuseet.

Tirsdag var den store dagen med både prisutdeling og bankettmiddag. Prisutdelingen fant sted i Oslo konserthus og hele utdelingen kan ses hos NRK.

I løpet av prisutdelingen fikk vi lære mer om alle prisvinnerne, se Kongen dele ut prisene til dem og høre fine musikkinnslag, blant annet Sondre Lerche som var helt i slaget.

Alle prisvinnerne fra 2020 og 2022.

Banketten fant sted i Oslo rådhus med blant annet Kongen til stede. Kåre Conradi var showmaster for kvelden og gjorde en fantastisk jobb, og det var fine musikkinnslag og taler innimellom rettene. Denne gangen var jeg så heldig at jeg fikk ha med mannen min som gjest, så det var veldig hyggelig.

Torsdag var det et eget symposium i astrofysikk hos DNVA. Da holdt alle prisvinnerne fra 2020 og 2022 foredrag om forskningen sin. I tillegg var det foredrag med andre forskere som jobber med relaterte temaer. Blant annet fikk vi høre fra en av forskerne fra Event Horizon Telescope om hvordan de har avbildet de svarte hullene i sentrum av Melkeveien og galaksen M87. Symposiet var etterfulgt av hyggelig middag hos DNVA med blant andre prisvinnerne.

Vil du være med?

Flere av arrangementene i løpet av Kavlipris-uken er åpne for alle. I år gjaldt det intervjuene med prisvinnerne på Munchmuseet, prisutdelingen i konserthuset og astrofysikksymposiet. Man trenger bare registrere seg på nettsiden på forhånd. Kanskje du skal være med på noen av disse arrangementene neste gang? Dessverre er det hele to år å vente, men jeg gleder meg allerede!

Les mer:

Hovedbilde: Bakgrunnsfoto av Ola Gamst Sæther

Relaterte innlegg

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.