Reisebrev fra La Palma

Tre dager med teleskoper og astronomi.

Denne uken har jeg tilbragt tre dager ved Roque de los Muchachos-observatoriet på toppen av øyen La Palma. Her ligger det en rekke teleskoper og jeg har besøkt de to som brukes av norske astrofysikere: Swedish Solar Telescope (SST) og Nordic Optical Telescope (NOT).

Observatoriet er et utrolig sted å besøke. Observatorier flest er fantastiske fordi de ofte er plassert på så avsidesliggende og eksotiske steder. Det skyldes at værforholdene i for eksempel Norge (og veldig mange andre land) ikke egner seg til å gjøre profesjonelle astronomiske observasjoner. 

Toppen av La Palma regnes derimot som et av de beste stedene i verden for å observere himmelen, og det skyldes flere faktorer som at skyene befinner seg som regel lenger ned enn teleskopene, passatvinden, klimaet, den tynne og klare atmosfæren, og himmel-lover som er vedtatt på øya som blant annet sørger for minst mulig lysforurensning.

Nordic Optical Telescope (NOT)

NOT er et natteleskop som ble innviet i 1989 og er finansiert av Danmark, Sverige, Finland, Norge og Island. Teleskopet har et hovedspeil på 2,56 meter. Det er ikke spesielt stor etter dagens standard, men det NOT «mangler» i størrelse, gjør den opp for i fantastisk optikk, fleksibilitet og brukervennlighet. Det er ikke sånn at alle observasjoner krever det største og beste teleskopet som finnes, slik som for eksempel NOTs nabo, Gran Telescopio Canarias (GranTeCan eller GTC) som har et rekordstort hovedspeil på 10,4 meter. Faktisk får du ikke bruke de store teleskopene med mindre observasjonene du skal gjøre krever et teleskop med så høy sensitivitet.

NOT brukes av flere astrofysikere i Norge som blant annet har brukt teleskopet til å studere gravitasjonslinser, stjerner, eksoplaneter og asteroider. Per nå er NOT det eneste bakkebaserte teleskopet som er tilgjengelig for norske astrofysikere som vil studere nattehimmelen (ettersom vi ikke er medlem av for eksempel ESO).

Jeg skal skrive mer om NOT i Astronomi-bladet etter hvert, samt forskjellen på å observere nattehimmelen og Sola, så følg med!

Nedenfor er noen bilder fra mitt besøk på NOT. Min guide for besøket var NOTs astronomer-in-chief, som er norske Anlaug Amanda Djupvik.

NOT ved solnedgang.

Her kan du se en video av teleskopet mens det senker seg og åpner hovedspeilet.

Fra kontrollrommet. Denne kvelden var det en finsk astronom som skulle bruke NOT med et finsk instrument installert på teleskopet.

Bonus: GranTeCan

Jeg fikk også mulighet til å henge meg på en gruppe som skulle besøke kjempeteleskopet GranTeCan, som så sitt første lys i 2007.

Showroom før man kommer inn i kuppelen hvor teleskopet er. Videoene, som projiserer på tre vegger, viser GranTeCan og den type forskning som teleskopet driver med.

Dette teleskopet er så enormt at man føler en ærbødighet av å komme inn i kuppelen å se det tårne over seg. Det er dessverre vanskelig å fange størrelsen på et bilde fordi teleskopet er så stort og kuppelen er så trang rundt det.

GranTeCan er et så stort og fancy teleskop at de har egne ansatte astronomer som gjør alle observasjonene, mens med for eksempel NOT kan astronomer reise til teleskopet og gjøre observasjonene selv.

Kontrollrommet hos GranTeCan.

Det er en ganske fascinerende kontrast mellom det høyteknologiske, imponerende teleskopet og det enkle kontrollrommet.

Swedish 1-meter Solar Telescope (SST)

Neste dag fulgte jeg solfysikerne fra Rosseland Center for Solar Physics (RoCS) ved Institutt for teoretisk astrofysikk ved UiO. De tilbringer tre uker i strekk på La Palma for å observere Sola med SST. SST sto ferdig i 2001 og har en linse på 98 cm.

Vi dro til teleskopet like før soloppgang og var der fram til et par timer før soloppgang. Det blir en lang arbeidsdag på La Palma, hvor Sola står opp rundt 7:15 og går ned rundt 21:15. Og sånn holder de altså på i tre uker. Hvis observasjonsforholdene er bra, blir det mye å gjøre og det er ganske slitsomt å holde på sånn. Er det dårlig vær, kan det være kjedelig å sitte der og vente og håpe på at det skal bli bedre. Jeg fikk oppleve begge deler i løpet av dagen jeg var der.

Før man skal begynne å observere, må man ta av dekselet på teleskopet. Det innebærer å klatre opp en rekke smale, bratte trapper og en stige for å komme opp gjennom en luke i toppen av tårnet.

Men når man kommer opp er utsikten fantastisk og det er spennende å se teleskopet på nært hold.

Utsikten fra tårnet ved soloppgang kan du se helt øverst i innlegget.

De fire solfysikerne fra UiO i kontrollrommet til SST diskuterer hvilket område av Sola de skal rette teleskopet mot.

Med fjernkontroll og brukermanualen i hånden, er man klar for å observere Sola! Astronomene gjør alt selv, men kan ringe en tekniker dersom de får problemer med utstyret.

Stort sett glad og fornøyd! Men litt kjedelig når det er timevis med for mye turbulens i atmosfæren til at det går an å gjøre observasjoner.
Dette fantastiske solflekk-bildet ble tatt av solfysikerne fra UiO under dette observasjonsoppholdet på La Palma. Foto: SST/UiO

Jeg skal skrive om SST i Astronomi-bladet etter hvert, samt hvordan det er å observere Sola – for det er ganske annerledes enn å observere nattehimmelen. 

Residencia

Ved teleskopene har de et hotell for astronomer kalt Residencia. Her får man rom og alle måltider. Når man skal bestille rom må man spesifisere om man skal sove om natten eller dagen, for de har ulike fløyer for nattastronomer og dagastronomer.

Rommet mitt.

Utsikten fra rommet var ikke akkurat til å klage på:

Roque de los Muchachos Visitor Centre

Siden sist gang jeg besøkte teleskopene på La Palma – som bachelorstudent i 2014 – har de fått et flott besøkssenter. Der kan man blant annet lære om teleskopene på La Palma, nattehimmelen, universet i forskjellige bølgelengder, Sola, solsystemet, eksoplaneter, stjerner, galakser, universets historie og forholdene på La Palma. Det er en fin utstilling for den som er interessert i astronomi. Senteret ligger på fjellet like nedenfor teleskopene.

Her er bilder av noen deler av utstillingen, men det var mer enn dette å se:

En interaktiv guide til hele observatoriet hvor man på skjermene kan trykke på teleskopet man vil lære mer om og deretter utforske det i detalj.
For hvert teleskop kunne man få en del grunnleggende informasjon, men også se hvordan lyset beveger seg gjennom de optiske elementene (linser og speil) før de går inn i instrumentene, og hva slags instrumenter teleskopene er utstyrt med. Ganske kult!
Solsystemet, hvor man kan lære om de forskjellige planetene og utvalgte måner via AR på nettbrett.
Hele universets historie.

Det var et veldig fint besøkssenter – selv om de interaktive installasjonene ikke alltid fungerte optimalt eller var brukervennlige nok.

Før observatoriet mer eller mindre stengte ned på grunn av covid-19 var det også mulig å få besøke noen av teleskopene. Denne muligheten har foreløpig ikke åpnet for publikum igjen, men er forhåpentligvis i gang igjen snart (oppdatert informasjon finnes her). Det må man i så fall bestille på forhånd.

Turgåing

Naturen på La Palma er så flott at jeg har ruslet litt rundt også. Det er tungt for kroppen å gå der fordi man befinner seg i tynnere luft rundt 2400 meter over havet (omtrent som toppen av Galdhøpiggen), og man må være nøye med solbeskyttelse for UV-strålingen, for den kan være svært sterk i løpet av dagen.

Nydelige turstier langs toppen av vulkanen, her like ved SST.

For meg som ikke hadde leiebil (fordi jeg ikke har lappen), måtte jeg hovedsakelig gå på bilveiene fordi det var for langt å gå fra Residencia til turstiene. Men det var ikke verst det heller!

Jeg var heldig som fikk komme hit på denne tiden av året, for nå var blomstene i full blomst og det var så fargerikt og nydelig.

Det var gult overalt! Her ses Telescopio Nazionale Galileo (TNG) til venstre og GranTeCan.

Det har vært gøy å følge med på hvordan fargene og stemningen endrer seg med Solas posisjon.

Soloppgang, sett fra toppen av tårnet til SST. Like nedenfor teleskopene er et hav av skyer.
Samme utsikt om ettermiddagen.

Til slutt noen bilder fra solnedgangen fra min siste kveld på toppen av La Palma (så godt det lar seg fotografere med telefon):


Jeg er utrolig taknemmelig for at jeg fikk dra på denne turen. Det var flott å se teleskopene igjen og jeg har lært utrolig mye ved å snakke med de forskjellige astronomene der.

Turen ble sponset av RoCS med det formålet at jeg skal skrive om teleskopene i bladet Astronomi. Jeg har allerede fire ideer til artikler og gleder meg til å skrive dem! Hvis du ikke allerede er abonnent, kan du bli det her ved å bli medlem av Norsk astronomisk selskap som gir ut bladet.

Er det noe om turen du lurer på? Det er bare å legge igjen en kommentar i kommentarfeltet.

Hovedbilde: Maria Hammerstrøm

Relaterte innlegg

Kommentarer

  1. Andy sier:

    Hei. Jeg lurte på: hvorfor ser det it som det er mere stjerner i Norge når det er ‘stjerneklart’ enn i ‘syden’? Føler. År det er stjerneklart i Norge så er det stjerner over hele himmelen,men i utlandet er det ofte alltid stjerneklart men ser ofte ut som bare et par stjerner. Er det tilfeldig?😅

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.