Jeg skal besøke teleskoper på La Palma!

Jeg er blitt invitert med til La Palma for å skrive om den norske observasjonsastronomien som foregår der.

Toppen av vulkanen som preger kanariøyen La Palma går for å være et av de beste observasjonsstedene i verden. Det er basert på høydeplasseringen, det gunstige klimaet og den minimale lysforurensningen. Derfor ligger det en rekke teleskoper der, som samlet kalles Roque de los Muchachos-observatoriet. Blant dem er to teleskoper som brukes av norske astrofysikere: Swedish Solar Telescope (SST) og Nordic Optical Telescope (NOT).

Målet for reisen

Jeg er blitt invitert med på tur av Rosseland Center for Solar Physics (RoCS) ved Institutt for teoretisk astrofysikk ved UiO for å skrive om teleskopene.

Målet er at reisen skal lede til flere artikler for Astronomi-bladet, muligens også publisert i andre fora.

Spesielt skal jeg være med de norske solfysikerne mens de observerer med SST for å se hvordan det er å være observasjonsastronom for en dag. SST feirer dessuten 20 år i år, så jeg ønsker også å skrive om teleskopets fortid og fremtid og vitenskapen teleskoper har bidratt til. Jeg skal også besøke NOT, og har lyst til å skrive om forskjellene og likhetene på et solteleskop og et natt-teleskop.

Hva lurer du på?

Nå holder jeg på å forberede en rekke spørsmål og artikkelideer. Er det noe spesielt DU ønsker å lese om? Det kan være hva som helst relatert til teleskoper, observasjoner og det å jobbe som astrofysiker. Legg gjerne igjen en kommentar med tanker og ønsker!


Jeg var på La Palma for første gang i 2014 i forbindelse med studieemnet AST2210 Observasjonsastronomi. Det er jo ganske lenge siden nå, og det blir spennende å reise dit igjen. Jeg drar dit i slutten av juni og skal tilbringe tre fulle dager der.

Hovedbilde: ESO/R. Hook (fargene er redigert)

Relaterte innlegg

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.