Nytt Astronomi-blad ute nå! (2/2022)

Om eksoplaneter, big bang og mer!

I denne utgaven av bladet har vi ekstra fokus på jakten etter planeter rundt andre stjerner og utenomjordisk liv. Dette er i forbindelse med at NASA nylig annonserte at vi har kommet opp i hele 5000 bekreftede eksoplaneter! Jeg har skrevet en lang artikkel om historikken bak eksoplanet-oppdagelser, hva slags planeter vi har funnet så langt, metodene som brukes, teleskopene som har bidratt til oppdagelsene og hva som skjer videre.

I denne utgaven forsøker vi også å gi deg svar på noen av spørsmålene du måtte ha om big bang. Jostein Riiser Kristiansen har tatt for seg ofte stilte spørsmålet om denne mystiske hendelsen i universets historie.

Helt nytt i denne utgaven er at vi har startet en egen barneside i bladet! Det skal være fast inventar i bladet framover, og lages av Vegard Rekaa og meg.

Artikler

  • 5000 eksoplaneter! Ny milepæl nådd i jakten på flere eksoplaneter.
  • Kontakt: 25 år siden denne astronomi-filmen kom.
  • Er vi alene i universet? Hvordan vi leter etter tegn på liv i universet.
  • Tett dans: Nærkontakt mellom to svarte hull.
  • Hva var før big bang? … og 10 andre ofte stilte spørsmål om ursmellet.
  • Jakter på døde stjerner: Nøytronstjerner er de svarte hullenes småsøsken.
  • Historisk: Oppdagelsen av Neptun.
  • Teleskoper del 4: Kompakte teleskop.
  • Stjernebildet: Perseus

I tillegg kommer en del fast småstoff, blant annet nyheter fra astronomisk forskning, hva du kan observere på himmelen de neste månedene, lesernes egne astronomibilder og Eirik Newth har anmeldt filmen «Moonfall»!


Det er ikke for sent å abonnere på bladet og få denne utgaven i posten! Vi ettersender så lenge lageret rekker eller fram til neste utgave sendes til trykk, avhengig av hva som skjer først. Bladet kan også kjøpes hos utvalgte Narvesen-kiosker eller det kan leses hos enkelte biblioteker, som Deichman Bjørvika, Nasjonalbiblioteket og landets universitetsbiblioteker.

Jeg håper alle abonnenter koser seg med bladet!

Relaterte innlegg

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.