Nytt design for bladet Romfart

Jeg har lagd nytt design for det populærvitenskapelige bladet Romfart! Her er en liten gjennomgang.

Romfart er medlemsbladet til Norsk Astronautisk Forening (NAF). Bladet tar for seg hva som foregår innen romvirksomhet, både bemannet og ubemannet, nasjonalt og internasjonalt, fortid og fremtid. Opplaget er på ca. 550.

Litt historikk

Foreningen ble stiftet i 1951, da under navnet Norsk Interplanetarisk Selskap. Dette var i romfartens pionertid, hele 6 år før det første virkelige romfartøyet, Sputnik 1, ble skutt opp av Sovjetunionen i 1957. Navnet på foreningen ble i 1954 forandret til Norsk Astronautisk Forening. Foreningens formål er å spre interesse for og kjennskap til all aktivitet som retter seg mot bruk og utforskning av verdensrommet.

Medlemsbladet Romfart ble utgitt første gang i 1971, da under navnet Nytt om Romfart, og kom ut med bare ett til to nummer i året de første årene. Nå kommer bladet fire ganger i året. I tillegg til bladet, sender NAF også ut nyhetsmeldinger på e-post.

Det nye designet

Som jeg skrev når jeg lagde nytt design for Astronomi-bladet for et års tid siden: En av de tingene jeg syns er spennende med å gjøre redesign er å vurdere hva som skal beholdes av grafiske elementer og hva slags ny vri det går an å gjøre slik at resultatet oppleves nytt og moderne. Samtidig syns jeg det var viktig at det nye bladet fortsatt skulle minne om det gamle bladet. Nedenfor går jeg raskt gjennom endringene jeg har gjort i designet.

Fonter

Å bytte fonter er ofte den tydeligste og enkleste oppdateringen man kan gjøre med et blad, fordi tekst er et så dominerende element. Jeg har derfor brukt mye tid på å finne en nye fonter som oppleves mer moderne, og som jeg syns gir et stiligere uttrykk.

Her er en sammenligning av fontene før og nå:

Titlene er endret fra ITC Avant Garde til Roboto, mens brødteksten er endret fra Palatino til Tasman.

Navnet på bladet har fått ny font. Den gamle fonten, SimplixSSK, er et eksempel på erketypisk romfartsestetikk, men føles ganske retro. Den nye fonten, Roboto, føles mer moderne og tøffere. Ved å ha den kursivert, får den også et uttrykk av fart, spenning og fremgang. Vi lever jo i en tid hvor det skjer ekstremt mye innen romfarten, og da føles det mer naturlig med noe fremoverlent enn retro.

Roboto brukes også gjennomgående i titler, og erstatter der ITC Avant Garde, som også har noe retro over seg. Roboto finnes i mange vekter, og jeg bruker en tynnere variant til byline, billedtekster, faktabokser og andre småtekster.

I brødteksten er den klassiske fonten Palatino erstattet med Tasman. Palatino er en helt fin font til brødtekster, men jeg hadde lyst til å prøve en serif som oppleves mer moderne og som kunne stå godt sammen med Roboto-fonten.

Forsiden

Her er en sammenligning av forsiden, før og nå:

Det nye designet ligger ganske tett opp til originalen, for eksempel i plassering og størrelsen på navnet, og bruk av stripen under. Ellers er mye av oppsettet også likt, men det er nye fonter og litt mer eksperimentering med fontvekter og fontstørrelser.

Farger & vignetter

Romfart har ikke hatt en tydelig profilfarge, slik Astronomi har en veldig tydelig rødfarge som går igjen i bladet. Jeg har valgt å ikke innføre en farge. I stedet har jeg valgt å gi de forskjellige delene av bladet sin egen, tydelig farge. Bladet er nemlig delt inn i fire deler: Aktuelt, Bemannet romfart, Ubemannet romfart og Historisk tilbakeblikk, som har fått henholdsvis grønn, rosarød, blå og gul. Fargene kommer til syne i vignettene, faktabokser, noen ganger i titlene og andre smådetaljer på sidene.

Her er et eksempel på et oppslag i bladet hvor fargebruken kan ses:

Vignetter benyttes gjennomgående i bladet, det vil si navn/dekor på toppen av sidene som forteller hvilken del av bladet man holder på å lese. I det tidligere designet besto vignetten av en firkant og navnet på spalten skrevet i fonten Optima, som er en font som egentlig gir et ganske gammeldags uttrykk. Her brukes også nå fonten Roboto.

Firkanten i den gamle vignetten hadde ingen tydelig visuell funksjon og ble hengende litt i løse luften. Bakgrunn for at jeg nå har valgt å legge fargede bokser bak vignettene, er for at man tydelig skal se hvilken del i bladet man er i, men også for at man enkelt skal kunne finne ønsket del av bladet gjennom denne effekten på kanten av bladsidene:

Innholdsfortegnelsen

Det første oppslaget i bladet etter forsiden har fra gammelt av inneholdt flere elementer: Innholdsfortegnelsen, kolofonen, leder, nyhetsnotiser og begynnelsen på én av artiklene. Det har ført til en veldig teksttung start på bladet, så her hadde jeg lyst til å gjøre ting litt annerledes.

Med innholdsfortegnelsen har man mulighet til å lage noe grafisk og stilig som kan vekke interessen til leserne før de begynner å bla ordentlig inne i bladet. Den originale innholdsfortegnelsen var derimot ganske grå og kjedelig, så her var det mye rom for å leke seg. Resultatet ble slik:

Den største forskjellen fra den gamle innholdsfortegnelsen til den nye, er at den har fått store bilder – ett bilde til hver del av bladet (det var ingen Historisk tilbakeblikk-del i akkurat denne utgaven). Innholdsfortegnelsen har også generelt fått mer plass, ved at jeg har tatt bort artikkelinnledningen og Nyheter-spalten fra dette oppslaget.

Nyheter-spalten, en samling av små nyhetsnotiser som opprinnelig sto til høyre for innholdsfortegnelsen, har fått en skikkelig overhaling. Den er nå blitt 2-sidig og med mange bilder:


Så det var litt om det nye designet! Nå som jeg har fått bladet i posten skal jeg gå grundig gjennom designet for å se om det er justeringer som bør gjøres før neste utgave. Hva syns du om det nye designet?

Hvis du ønsker å abonnere på bladet, kan du melde deg inn i Norsk Astronautisk Selskap. Per nå koster det 250 kr i året.

Relaterte innlegg

Kommentarer

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.