Burde vært pensum: Min andre episode er ute!

Hva er egentlig vår plass i universet? Hvilken betydning har universet for oss? Og hva er meningen med alt sammen?

Slike spørsmål har jeg fundert utrolig mye over gjennom livet mitt – så mye at jeg nesten har blitt rar i hodet av det. Siden dette er spørsmål som har opptatt meg så mye og vært så viktige for meg, hadde jeg veldig lyst til å lage en episode om det. Men det var veldig utfordrende fordi temaet er ganske filosofisk og svevende.

Universet og meg

Jeg har skrevet litt om mitt forhold til universet på bloggen tidligere, i forskjellige former. Jeg skrev om mitt kompliserte forhold til universet i innlegget Min venn universet (03.02.2016) ganske tidlig i bloggens historie. Senere har jeg utbrodert om hvordan dette ledet til at jeg bestemte meg for å studere astrofysikk i innlegget Da jeg bestemte meg for å studere astrofysikk (14.05.2020).

Et innlegg som ligger ganske tett opp mot temaene jeg tar for meg i podkast-episoden, men mye mindre utfyllende, er innlegget Universet vs. hverdagen (26.11.2019), hvor jeg skriver litt om kontrasten mellom det store universet og det lille livet på Jorda. Det er dette innlegget Det kosmiske perspektivet (13.10.2018) handler om også, men på en annen måte.

Slik mener vi at galaksen vår, Melkeveien, ser ut. Den består av noen hundre milliarder stjerner, og sannsynligvis minst like mange planeter. Vi bor på én av dem. Illustrasjon: Nick Risinger
Utenfor galaksen vår finnes det kanskje uendelig med galakser – men i alle fall noen billioner. I dette bildet ser vi noen tusen av dem, i bildet som kalles «Hubble Ultra Deep Field», tatt av romteleskopet Hubble. Bilde: NASA.

Podkast-episoden

I episoden forteller jeg om hvordan verdensbildet vårt, og dermed vårt syn på oss selv og religion, har endret seg gjennom tidene. Og jeg snakker om hva vi etter hvert har funnet ut om universet og hvordan vi er koblet til alt som er der ute. Samt hvordan jeg selv har endret syn på universet ved å lære mer om det.

Episoden kan du høre i NRK Radio nå! Der finner du også min forrige episode: Hva gjør vi når jorda går under?

Relaterte innlegg

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.