Nytt Astronomi-blad ute nå! (1/2022)

Om James Webb-teleskopet, Kuiperbeltet og mer!

I årets første utgave av Astronomi har vi selvfølgelig en artikkel om James Webb-teleskopet, som ble skutt opp i romjulen og som akkurat nå er framme langt ute i verdensrommet hvor den (forhåpentligvis) skal gjøre de neste banebrytende observasjonene i astronomien. Håkon Dahle, som forsker med data fra Hubble og skal bruke observasjoner fra James Webb, har skrevet utfyllende om James Webb-teleskopet!

Vi er også ekstra glade for at vi denne gangen har en artikkel om Kuiperbeltet skrevet av Jane Luu, som faktisk var den som oppdaget det. Hun skriver om hvordan det ble funnet, hva som rører seg der og hva vi kan lære om solsystemet av Kuiperbeltet.

I tillegg er det artikler om blant annet stjernebilder, teleskoper og kampen mot lysforurensning.

Artikler

  • Giganten i rommet: Hva kan vi vente oss av James Webb-teleskopet?
  • De neste romteleskopene: Euclid og Nancy Grace Roman.
  • Gigantisk strålingsutbrudd: Magnetar observert med instrument utviklet i Norge.
  • På sporet av Kuiperbeltet: På slutten av det forrige århundret ble solsystemet plutselig veldig mye større.
  • Kattøyetåken: Hva vi vet om denne spektakulære planetariske tåken.
  • Kan kosmologer teste strengteori?
  • Telskoper del 3: Reflektoren (speilteleskop)
  • Bevar mørket: Kampen mot lysforurensning har begynt.
  • Stjernebildet – Løven: Et stort stjernebilde som er enkelt finne utover våren og som inneholder mange galakser.
  • Sirius B fotografert fra Norge med mobilkamera

I tillegg kommer en del fast småstoff, blant annet nyheter fra astronomisk forskning, hva du kan observere på himmelen de neste månedene, lesernes egne astronomibilder, og jeg har anmeldt boka The End of Everything (Astrophysically Speaking) av Katie Mack og skrevet omtale av podkasten Romkapsel.


Det er ikke for sent å abonnere på bladet og få denne utgaven i posten! Vi ettersender så lenge lageret rekker eller fram til neste utgave sendes til trykk, avhengig av hva som skjer først. Bladet kan også kjøpes hos utvalgte Narvesen-kiosker eller det kan leses hos enkelte biblioteker, som Deichman Bjørvika, Nasjonalbiblioteket og landets universitetsbiblioteker.

Jeg håper alle abonnenter koser seg med bladet!

Relaterte innlegg

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.