Kosmisk bildevegg

Jeg har lagd en verdensrom-fylt bildevegg på hjemmekontoret mitt!

Jeg har lenge ønsket meg en bildevegg til kontoret mitt og nå har jeg omsider fått ut fingeren. Det som var litt vanskelig var å velge ut hvilke bildemotiver som skulle være med, og deretter finne ut av størrelser. Her viser jeg fram prosessen og resultatet.

Aktuelle bildemotiver

Jeg syntes at bildeveggen burde representere de fleste sider ved astronomien. Jeg lagde en liste over motiver jeg syntes burde være representert på en eller annen måte:

 • Jorda
 • Månen
 • Sola
 • stjerner
 • stjernetåke
 • rakettoppskytning
 • Den internasjonale romstasjonen
 • astronaut
 • Saturns ringer (masse fine bilder her)
 • stormer på Jupiter
 • rover på Mars
 • Melkeveien
 • galakse
 • teleskop

Alle disse motivene finnes det naturligvis haugevis av forskjellige bilder av. Og der er der prosessen begynner å bli ordentlig vanskelig. Jeg bestemte meg for at jeg ønsket å bruke bilder som ikke alle har sett ørten ganger før. Med andre ord unngå klassikere som Earthrise og Buzz Aldrin på Månen, selv om dette er fantastiske bilder.

Et annet viktig bilde er Pale Blue Dot, men det gjør seg ikke så godt sammen med mange andre bilder fordi det nesten er motivløst med Jorda som bare en liten piksel. Det samme gjelder Hubble Deep Field. Det er viktig at bildene fungerer på veggen.

Valg av bilder

Med alle disse tankene på plass, kom tiden for å velge bilder. Her er bildene jeg valgte og hvorfor:

Galakse
Spiralgalaksen M83, også kjent som Sydlige hjulgalaksen. Foto: NASA, ESA og the Hubble Heritage Team (STScI/AURA). Acknowledgement: William Blair (Johns Hopkins University)

En galakse var det mest selvfølgelige motivet av dem alle. For galakser er noe av det vakreste jeg vet om. Og jeg jobbet med galakser i masteroppgaven min. Spesielt spiralgalakser er flotte. Jeg ville også ha en galakse med mye rosa i seg, for det syns jeg er så fint.

Stjernetåke

Det nest vakreste i universet må være stjernetåker. Og der finnes det mange fantastiske motiver å velge mellom. Valget falt for så vidt på en klassiker, nemlig stjernetåken kjent som Pillars of Creation. Søyleformene i tåken ser nesten ut som to foreldre og et barn. Men jeg fant et annet bilde av den enn de bildene man «alltid» ser av den.

Stjernetåken kalt Pillars of Creation. Foto: Ukjent
Sola

Sola – stjernen vår – måtte være med, syns jeg. Jeg har fått øynene ekstra opp for Solas mange fascinerende sider etter at vi lagde en spesialutgave av bladet Astronomi som fokuserte fullt og helt på Sola. Et av de vakreste fenomenene syns jeg er koronaløkker og jeg fant dette kule bildet hvor de er tydelige:

Sola med koronoaløkker tydelig tilstede i atmosfæren. Foto: NASA/Solar Dynamics Observatory
Saturn

Vi har flere vakre planeter i solsystemet vårt. Men til syvende og sist sto valget mellom Jupiter og Saturn. Jeg syns stormene på Jupiter er fantastiske og jeg ville egentlig ha dem med, men jeg fikk det ikke helt til å funke på en bildevegg. Og da jeg kom over dette bildet av Saturn som jeg ikke hadde sett før og som jeg syns er fantastisk, var valget gjort:

Nærbilde av Saturn. Månen Dione ses i forgrunn. Den tynne stripen rett under månen er Saturns ringer sett direkte fra siden – de er virkelig tynne! I toppen av bildet ses skygger som kastes fra tingene. Foto: NASA/JPL/Space Science Institute
Jorda

Hjemplaneten vår – den viktigste planeten i hele universet! – måtte selvfølgelig være med. Jeg fant dette stilige bildet som viser både nattsiden og dagsiden (jeg har forsterket kontrastene slik at gatelysene skulle synes bedre):

Nattsiden av Jorda fotografert fra verdensrommet. Alle de gule prikkene viser hvor vi har bosatt oss på kloden vår. Foto: Ukjent
Romfart

Jeg har før skrevet om at rakettoppskytinger får meg til å gråte. Det er så enormt og stort og utrolig at vi får det til, oss små mennesker på den lille kloden vår i et stort og mørkt univers.

Oppskytningene av romfergene var ekstra spektakulære å se på, syns jeg. Og jeg syns dette bildet illustrerer spesielt godt følelsene jeg sitter med av å se på rakettoppskytinger og tenker på romfart:

Romfergen Endeavour fotografert fra et treningsfly i 2011 (STS-134). Foto: NASA
Solformørkelse

Til slutt hadde jeg lyst til å ha med et bilde fra en av mine egne opplevelser med verdensrommet. Valget falt på solformørkelsen jeg så fra Chile i 2019. Det er det nærmeste jeg har følt at jorda er en del av et kosmisk samspill.

Den totale solformørkelsen i Chile i 2019 sett fra ESOs La Silla-observatorium. Foto: ESO/P. Aniol, M. Druckmüller, P. Horálek

Resultatet

Størrelsen på bildene og oppsettet ble nøye planlagt på forhånd før jeg gikk til innkjøp av rammer og planen så slik ut:

Deretter var det bare å printe ut bildene, sette de i rammene, …

… og henge dem opp!


Hvordan syns du bildeveggen ble? Hvilke bilder ville du hatt med på en kosmisk bildevegg?

Jeg gleder meg til å vise frem resten av hjemmekontoret mitt etter hvert. Det er ikke helt i mål ennå, men det begynner å bli veldig trivelig og nerdete her.

Relaterte innlegg

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.