Podkasten «Burde vært pensum» lanseres i dag!

Jeg er med på NRKs store, nye podkast-satsing!

I den nye podkast-serien «Burde vært pensum» har NRK invitert formidlere fra forskjellige fagfelt til å lage podkast-episoder om temaer som de syns burde være pensum. I tillegg til to episoder av meg, kan du også høre episoder av fysiker og programleder Selda Ekiz, økonomikommentator i NRK, Cecilie Langum Becker, forelegger og eventyrer Erling Kagge, industridesigner Nima Shahinian, jurist Sofie Høgestøl og fysiker og programleder Andreas Wahl.

Jeg føler meg utrolig heldig som ble invitert til å være med på dette spennende prosjektet sammen med alle disse flinke folkene!

Å velge tema

Oppdraget jeg fikk var å skrive to podkast-episoder om et eller annet relatert til verdensrommet på rundt 30 minutter hver. Det var det opp til meg å finne ut hva episodene skulle handle om og skrive manusene.

Utfordringen med konseptet «burde vært pensum» er hva kriteriet skal være for at noe bør være pensum. Og dette er vel en stadig utfordring for læreplanene: Det er ikke plass til alt, så hva er «viktigst»? Hva er det folk ikke vet, men som de burde vite? For eksempel kan kriteriet være at det er kunnskap vi trenger for å være velfungerende samfunnsborgere eller forstå verden rundt oss eller for å kjenne vår historie.

Så da ble spørsmålet: Hvorfor skal «vanlige» folk bry seg om universet? Og hva syns jeg de trenger å vite? Det er selvfølgelig mye spennende det går an å si om universet, men det er ikke alt som nødvendigvis er pensum-verdig hvis man skal gjøre et svært begrenset utvalg blant et helt univers av temaer. Og mye av det er kanskje mest interessant for spesielt interesserte. Men jeg fant til slutt to temaer jeg ville fortelle om – og i episodene sier jeg hvorfor jeg mener at disse temaene er pensum-verdig.

Hva episodene mine handler om, får du vite mer om når de slippes!

Sola, planeter, kometer, stjerner, stjernetåker, galakser. Illustrasjon: NASA

Jeg syns det har vært utrolig lærerikt å være med på dette prosjektet. Jeg har aldri skrevet manus for radio før og det er en annen måte å skrive og tenke på enn når jeg skriver tekst som skal leses. Jeg har fått fantastisk manushjelp fra produsenten, så jeg håper og tror at resultatet har blitt bra. Og jeg har hatt det veldig gøy underveis. Jeg har heller aldri spilt inn opplesing av manus før eller filmet promo-filmklipp, så det har vært mange nye opplevelser for meg i forbindelse med dette prosjektet!

Du kan høre podkasten i appen NRK radio (last ned for Android eller Apple) nå! To episoder legges ut i dag og deretter én episode per uke. Jeg tror min første episode skal være nummer fire i rekken, det vil si at den slippes 8. november. Mer info om podkasten og deltakerne finner du her.

Skal du høre på podkasten? Jeg er spent på å høre hva du syns! Og jeg er veldig spent på å høre resultatet selv! Jeg har hørt første episode og det høres veldig bra ut!

Relaterte innlegg

Kommentarer

  1. Hei!

    Vi satt sammen i et panel på Nationalbiblioteket om utenomjordisk liv for noen år siden og jeg hadde noen kommentarer til et par av dine innspill dengang. Siden da er jeg blitt ansvarlig for en nettside for fagsjekk der vi blant annet ser på vitenskapshistorie. Siden podcasten fremstår som en seriøs del av NRKs profil og til og med omtales som «pensum», har jeg gått gjennom den og ser dessverre mange myter om historien.

    Poenget er altså å gi en slags førstehjelp i møte med myter som skoleelever stadig møter, selv om det heldigvis er blitt færre av dem i lærebøker. Jeg håper dette også kan gi deg noen innspill til andre sammenhenger, i og utenfor podcaster.

    https://fagsjekk.no/bor-ikke-vaere-pensum/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.