AstroMaria bygger: Lego 3-i-1 romsett

Klar for verdensrommet på 1-2-3!

Dette rom-LEGO-settet har jeg hatt liggende på hylla i et par år, tror jeg. Det var først når jeg kjøpte det nye NASA-romfergen Discovery nå at jeg fant ut at jeg ville bygge dette først. Settet er et 3-i-1-sett, som betyr at brikkene kan brukes til å bygge tre forskjellige ting: en romferge (+ satellitt), en bil eller en liten basestasjon. Men det er ikke nok brikker til å bygge alle, så man må velge.

Foto: LEGO

LEGO-settet vs. virkeligheten

LEGO skriver selv om settet: La ferden gå mot månen med denne fantastiske romfergen. Den har minifigur-cockpit, store motorer og en realistisk design i hvitt, svart og grått. Med astronautens jetpack kan du bevege deg fritt i verdensrommet. Åpne lasterommet, fold ut satellittens vinger og bruk robotarmen for å sende den ut i bane. Når du har landet på månen, kan du bygge om romfergen til en futuristisk romstasjon, hvor du kan eksperimentere med potetdyrking. Eller du kan bygge den om til et tøft letefartøy, som du bruker for å utforske månelandskapet.

Romfergen

Vi har aldri brukt en romferge til å reise til Månen. Jeg vet ikke om det i det hele tatt ville vært mulig. Det ville i alle fall ikke vært mulig å lande den der, ettersom det ikke finnes noen flystripe på Månen. Men vi har for eksempel brukt romferge til å plassere Hubble-romteleskopet i bane rundt Jorda, og det er jo egentlig det som det ser ut at romfergen driver med her (denne type sett har forresten LEGO hatt flere ganger før, se for eksempel her, her og her):

Foto: LEGO

Her er en romferge under landing og med åpent lasterom i verdensrommet. Nederst til høyre er bilde fra utplasseringen av Hubble-romteleskopet (foto: NASA):

Månebase

Vi har fortsatt til gode å bygge en base på Månen, men NASA og ESA vurderer å gjøre det og det finnes mange skisser for hvordan en slik base kan se ut. For eksempel:

Her er LEGO-varianten:

Foto: LEGO
Månebil

Bil har vi riktignok kjørt rundt på Månen! Men den ligner ikke spesielt mye på bilen i LEGO-settet. Så enkelt og greit som dette så det ut da astronauter kjørte på Månen på 1970-tallet i denne utbrettbare el-bilen:

Astronaut Eugene Cernan testkjører månebilen sendt med Apollo 17. Foto: NASA

LEGOs månebil ser mer ut som en krysning av en Mars-rover og en personbil:

Foto: LEGO

Bilen ligner egentlig en del på bilen som Matt Damon kjørte rundt i på Mars i filmen «The Martian»:

Foto: The Martian/20th Century Fox

Som igjen er inspirert av et kjøretøy NASA holder på å utvikle som går under navnet Multi-Mission Space Exploration Vehicle, som er tenkt å kunne brukes på Månen, Mars og asteroider. Kjøretøyet skal kunne huse to astronauter i hele to uker mens de kjører rundt på utforskning (se infoskriv for flere detaljer om kjøretøyet).

Kjøretøyet Multi-Mission Space Exploration Vehicle. Foto: NASA/Regan Geeseman

Byggingen

LEGO-settet består som nevnt av tre forskjellige ting man kan velge mellom å bygge: romferge, månefase og månebil. Planen min var å bygge romfergen slik at sønnen min kunne ha den, mens jeg har den nye, store romfergen, hehe. Men han har totalt bildilla for tiden, så når han så at det var bilde av en bil på esken, ville han at vi skulle bygge den i stedet.

Med bare 285 brikker, går det fort å bygge dette LEGO-settet. Man bruker jo ikke alle brikkene heller. Jeg tror det tok under én time å bygge bilen.

Resultatet

Det ble jo en fin og tøff bil ut av det, utstyrt med solcellepanel som kan vinkles rundt og et bor som man kan late som man borer ned i bakken med (kanskje for å lete etter utenomjordiske livsformer?).

Men jeg syns det var utilfredsstillende hvor mange brikker som ble til overs når jeg valgte å bygge bilen. Det kan hende brikkene hadde blitt bedre utnyttet dersom jeg bygde romfergen i stedet. Men med alle brikkene som ble til overs, syns jeg egentlig settet likså godt kunne inneholdt nok brikker til å bygge alle tre tingene.

Mannen min bygde dette lille romflyet med en del av brikkene som var til overs (men fortsatt var det flere brikker igjen):

Har du bygd dette LEGO-settet? Hva syns du om det? Og hva syns du om 3-i-1-sett?


Siden jeg har somlet så lenge med å bygge dette settet, er det utgått nå, så det er nok ikke enkelt å få tak i det lenger. Her er et lignende sett som finnes nå med romferge, Saturn V-rakett og månelander, eller dette settet med en slags Mars-romferge og rover. Ellers oppdaget jeg nettopp at det finnes en Duplo-romferge også – bare kjedelig at den er helt hvit uten noe grafikk.

Sjekk taggen «AstroMaria bygger» for å se hva annet jeg har bygd!

Relaterte innlegg

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.