Nytt Astronomi-blad ute nå: Spesialnummer om Sola! (2/2021)

Ekstra stort spesialnummer om Sola!

Nå har den nyeste utgaven av det populærvitenskapelige bladet Astronomi kommet ut og denne gangen har vi fullt fokus på Sola. Visste du at norske solfysikere er verdensledende på observasjoner og datasimuleringer av Sola?

Dette nummeret er spennende av flere grunner. Før den nye redaksjonen (inkl. meg) tok over bladet i år, inneholdt bladet sjelden saker om Sola, lite om norsk forskning og artiklene ble hovedsakelig skrevet av én person. Alle disse tingene hadde vi lyst til å gjøre noe med. Og det nye nummeret er et resultat av det! I dette nummeret har hele syv solforskere fra Universitetet i Oslo skrevet om hvordan de forsker på Sola og hva som gjenstår å finne ut om stjernen vår. Arbeidet med denne utgaven av bladet har gjort at jeg har lært mye nytt om Sola og gjort meg til en sol-entusiast!

Artikler

Her er en oversikt over artiklene i denne utgaven – den ene artikkelen kan leses på nettsidene til Norsk Astronomisk Selskap, som gir ut bladet.

 • Introduksjon til Sola og solforskning.
 • Hvorfor er koronaen så varm?
 • En kunstig sol: Datamodeller gir ny kunnskap om Sola.
 • Solas hete hemmeligheter: Det foregår mer på Sola enn vi kan se med øynene våre.
 • Kort fortalt: Stjernenes farge: Hvorfor stjerner lyser i ulike farger.
 • Sola på nært hold: Hemmelighetene til Solas magnetfelter kan skjule seg på små skalaer.
 • Sola over Atacama-ørkenen: 66 høyteknologiske antenner gir ny kunnskap om Sola.
 • SOHO: 25 år rundt Sola. Solsatellitten har forandret vårt syn på Sola.
 • Nærkontakt med Sola: Solar Orbiter og Parker Solar Probe
 • Historisk: Fearnley og solprotuberansene.
 • Delvis solformørkelse 10. juni 2021.
 • Observer Sola selv.

I tillegg kommer en del fast småstoff.

Her er noen av favorittoppslagene mine fra denne utgaven (bladet blir litt finere for hver gang – for eksempel har innholdsfortegnelsen fått et litt annerledes utseende enn i forrige utgave):


Det er ikke for sent å abonnere på bladet og få sol-utgaven i posten (vi ettersender). Dersom du velger å få tilsendt bladet i posten fra oss, får også med et par solformørkelsesbriller slik at du kan se på den delvise solformørkelsen som vil være synlig fra Norge 10. juni, men da må du være rask! Det går også an å kjøpe bladet på Narvesen, men da får du ikke med briller.

Tusen takk til solfysikerne ved Rosseland Centre for Solar Physics (RoCS) ved Institutt for teoretisk astrofysikk som tok seg tid til å skrive om forskningen sin – jeg er helt overveldet over bidragene deres! Tusen takk også til Pål Brekke som har skrevet om solsonden SOHO. Dere er alle helt strålende!

Hilsen fra meg i min nye RoCS-t-skjorte! Nå er det bare å lene seg tilbake og nyte Sola, sommeren og solformørkelsen!

Relaterte innlegg

Kommentarer

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.