Jorda fra verdensrommet

Astronauter har fotografert kloden vår fra verdensrommet i 60 år.

Ingen ting slår et bilde av Jorda fra verdensrommet for å se hvor vakker kloden vår er, kjenne på hvor små vi er – og at vi er sammen om denne kloden. Og det er ingen bedre dag for å feire kloden vår enn i dag, for i dag er det Jordens dag – hurra! For å markere dagen vil jeg tipse dere om nettsiden Astronaut Photography of Earth. Der finner du bilder av Jorda tatt av astronauter i verdensrommet.

Nettsiden er litt slitsom å bruke, syns jeg. Er du usikker på hvor du skal begynne, kan jeg anbefale:

Fotostudio

Astronautene tar bilder fra modulen kalt Cupola («Kuppelen») på Den internasjonale romstasjonen (ISS) – det rommet i verden som har desidert best utsikt.  Derfra tar de bilder med håndholdte kameraer.

Jorda sett fra innsiden av «Kuppelen». Foto: NASA
«Kuppelen» sett utenfra. Foto: NASA
ESA-astronauten Samantha Cristoforetti mens hun fotograferer fra «Kuppelen». Foto: NASA

Astronauter som fotografer

Astronauter har tatt bilder av Jorda fra verdensrommet helt siden Mercury-ferdene på 1960-tallet. Astronautene om bord ISS er trent i å gjøre observasjoner av geologi, hav, miljø og meteorologi, samt i å bruke fotografisk utstyr.

Vitenskapsfolk på bakken finner fram til interessante fotografiske mål og sender beskjeder til astronautene på ISS når romstasjonen nærmer seg optimal plassering for å ta bilder av et bestemt mål. Det kan være korallrev, store byer, industriområder, oversvømmelser og tørke, orkaner, isbreer, nedslagskratre og vulkaner. Bildene bidrar blant annet til å følge med på naturkatastrofer og bidra til beredskap.

En av fordelen astronauter har sammenlignet med satellitter, er at de kan fotografere i forskjellige vinkler, mens satellitter typisk bare kan se rett nedover. En annen fordel er at astronautene om bord ISS kan fotografere mål under ulike lysforhold. Ettersom de reiser mange ganger rundt Jorda hvert døgn vil solforholdene alltid være i endring.

Her er en kort og interessant video som forteller om hvorfor astronautene tar bilder av Jorda og hva slags opplæring de får: 

Som de sier i videoen: Fotografering av Jorda er viktig fordi det er inspirerende – og vitenskapelig nyttig.

Mer om Jorda

Her er noen tidligere innlegg jeg har skrevet om Jorda:

Hovedbilde: Jorda sett fra ISS (NASA)

Relaterte innlegg

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.