10 fakta om Saturn

Bli bedre kjent med den mest ikoniske planeten i solsystemet.

Mange vil nok si at Saturn er deres favorittplanet. De fantastiske ringene gjør Saturn til noe helt spesielt. Men det er flere ting ved Saturn som er spesielt enn bare ringene. Det får du vite litt om her!

1. Saturn er en gassplanet.

Gassplaneter består hovedsakelig av gass og væske som virvler rundt. De har derfor ingen overflate det går an å stå på, slik vi kan på Jorda, som er en steinplanet. 

Saturn består mest av hydrogen og helium, i likhet med Sola. Vi tror det finnes en metallkjerne i sentrum av Saturn, men helt sikre er vi ikke.

Det finnes fire gassplaneter i solsystemet vårt. Jupiter er den største, men Saturn er nesten like stor. Den er hele ni ganger større i diameter enn Jorda. Saturn er den sjette planeten i solsystemet regnet fra Sola.

Gassplanetene i solsystemet vårt vist i riktig størrelsesforhold. Avstandene mellom dem er ikke vist korrekt. Fra venstre: Jupiter, Saturn, Uranus og Neptun. Bilde: NASA

2. Saturn er den mest flattrykte planeten i solsystemet.

Saturn roterer rundt sin egen akse i løpet av bare litt over 10 timer. Den raske rotasjonshastigheten og at Saturn er lagd av gass, gjør at Saturn blir sterkt flattrykt i formen. Det kan man faktisk se i bilder, men ekstra tydeligere hvis man tegner en sirkel over Saturn:

Foto: NASA/JPL/Space Science Institute

3. Saturn har 82 måner.

Av disse månene er 53 bekreftet, mens 29 avventer bekreftelse og offisiell navngivning. Den største er Titan, som er den nest største månen i solsystemet og større enn planeten Merkur.

Titan, er den eneste månen i solsystemet med en tykk atmosfære og den eneste månen, utenom vår egen som vi har landet romfartøy på. Landingen ble gjort i 2005 med det europeiske romfartøyet Huygens. Titan er også den eneste verdenen i solsystemet, i tillegg til Jorda, hvor det finnes væske på overflaten i form av hav, innsjøer og elver. På Titan er de riktignok i form av metan i stedet for vann.

Titan, Saturns største måne. Foto: NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute

4. Saturn har de flotteste ringene i solsystemet.

Alle gassplanetene har ringer rundt seg, men Saturn sine er mest kjente fordi den har de mest synlige ringene. Ringene ligger så tett og er så mange at de nesten ser ut som en skive rundt Saturn.

Saturns ringer sett nesten ovenfra. Foto: NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute/G. Ugarkovic

Ringene strekker seg rundt 300 000 kilometer (omtrent ti planetradier) ut fra planeten, samtidig som de gjerne bare er rundt 10 meter tykke!

Saturns ringer sett fra siden. De ser ut som en tynn strek. Ringene kaster skyggen på øvre halvdel av Saturn i dette bildet. Foto: NASA/JPL/Space Science Institute

Ringene er bygd opp av milliarder av isklumper. De kan være alt fra små som støvkorn til store som hus.

Et av de mest detaljerte nærbilde av ringene til Saturn så langt. Ringene har forskjellige tykkelser og farger. Foto: NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute

5. Noen av månene befinner seg inne i ringene.

Noen måner har banene sine i tomrom inne i ringsystemet til Saturn. Disse kalles «gjetermåner» (eng. sheperd moons) fordi de holder ringene rundt seg på plass og holder banen sin ryddig for seg selv.

Saturns måne Daphnis lager bølger i ringene rundt seg når den passerer som følge av gravitasjonskrefter. Bilde: NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute

6. Saturn har en stripete atmosfære.

Saturn er dekorert med skybånd i forskjellige farger, i likhet med Jupiter, men Saturns bånd er hovedsakelig gule, brune og grå og mye svakere.

7. Saturn har en sekskantet storm.

På Saturns nordpol blåser en enorm storm omringet av en sekskantet jetstrøm. Denne stormen kalles Saturns heksagon. Den er større i diameter enn Jorda. Det finnes ingen lignende storm noe annet sted i solsystemet, og stormens unike form er foreløpig et mysterium.

Saturns heksagonale storm. Foto: NASA

8. Det er observert nordlys på Saturn.

I stedet for at nordlyset (og sørlyset) skyldes partikler fra solvinden, slik som nordlyset på Jorda, blir nordlyset på Saturn dannet av en kombinasjon av partikler fra månene og den raske rotasjonen til planetens magnetfelt.

Sørlys på Saturn. Foto: NASA, ESA, J. Clarke (Boston University), og Z. Levay (STScI)

9. Saturn er planeten med lavest tetthet i solsystemet.

Saturn har lavere tetthet enn vann, nærmere bestemt 70 % av vannets tetthet. Det betyr at Saturn vil flyte hvis du plasserer den i et stort nok badekar.

10. Du kan se Saturn på himmelen bare ved å bruke øynene dine.

Sammen med Venus, Jupiter og Mars, kan Saturn tydelig ses på nattehimmelen som en ekstra lyssterk prikk sammenlignet med de omkringliggende stjernene. Ved å bruke et teleskop kan du se Saturns ringer med dine egne øyne!

Mars, Jupiter og Saturn. Bilde: Rogelio Bernal Andreo (gjengitt med tillatelse)

Kan du noen interessante fakta om Saturn? Del gjerne i kommentarfeltet!

Dette blogginnlegget er basert på kapittelet «Solsystemet: vårt kosmiske nabolag» i Den lille boka om universet som jeg ga ut i 2019, og artikkelen Saturn i Store norske leksikon som jeg har vært med å skrive.

Les mer:

Hovedbilde: Saturn (NASA/JPL/Space Science Institute)

Relaterte innlegg

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.