Astronomiske ordbøker

Ønsker du deg en astronomiordbok? Jeg har sjekket ut de tre største.

I forbindelse med terminologiprosjektet jeg holder på med sammen med Språkrådet, har jeg anskaffet tre forskjellige astronomiordbøker som jeg bruker i arbeidet. En del av jobben går ut på å skrive norske definisjoner av astronomibegreper, og da må jeg undersøke hvordan andre definerer de samme begrepene. Jeg bruker også brukt ordbøkene flittig i forbindelse med astronomiprosjektet jeg har gjort for Store norske leksikon. De tre ordbøkene har med andre ord fått testet seg godt. Hvilken burde du velge?

Cambridge Illustrated Dictionary of Astronomy

Denne ordboken dekker det meste av astronomibegreper som folk flest er kjent med, og er en fin ordbok for amatørastronomer ettersom den gir en god oversikt over observasjonelle begreper (teleskoper, objekter, fenomener, stjernebilder, etc.). Den har også en del biografier. Men denne boka skilte seg raskt ut som mangelfull når det gjelder de mer teoretiske og kosmologiske sidene ved astronomien.

Cambridge-ordboken risikerer derfor å være litt for grunnleggende. Men den kan være tilstrekkelig for mange, avhengig av hva slags nivå man er ute etter.

Det fine med denne ordboken er at den har en rekke fargebilder som kan illustrere noe av fenomenene og objektene det står skrevet om, noe de to andre ordbøkene ikke har. Men den er til gjengjeld vesentlig tyngre enn de andre bøkene på grunn av tykt fotopapir.

Du kan bla i Kindle-versjonen av boka her.

Oxford Dictionary of Astronomy

Dette er den mest komplette av de tre ordbøkene, og den har flest sider. Det var svært sjelden jeg slo opp i denne boken og ikke fant begrepet jeg lette etter, mens dette skjedde en del med de to andre ordbøkene. Denne boka er også best på biografier.

Boka har noen svart/hvitt-strektegninger av figurer og grafer, samt noen tabeller.

Den eneste nedturen med denne ordboken, er at de har gjort en glipp i trykken. Hver side har en bokstavfane på siden som skal gjøre det enkelt å finne bokstaven som ordet man leter etter faller innunder. Men de har klart å putte denne fanen inni bretten i stedet for ytterst på siden. Det gjør boken litt mer slitsom å finne frem i. Men de to andre bøkene er uansett ikke noe særlig bedre på dette området.

Du kan bla i boka her. Ellers har det kommet en ny versjon av boka siden min utgave, og den har forhåpentligvis fanene på riktig plass.

Collins Dictionary of Astronomy

Denne ordboken er en slags mellomting av de to foregående når det gjelder utvalget av begreper, men nærmere Oxford enn Cambridge. Denne har også noen svart/hvitt-strektegninger og tabeller, men ingen biografier, så vidt jeg har sett.

Denne boka samler mange begreper innunder ett overordnet begrep. Hvis du for eksempel vil leste om spiralgalakser under «spiral galaxy», blir du henvist videre til «galaxy», som har en ganske lang tekst. Det kan være litt frustrerende.


Hvis du ønsker deg en astronomiordbok, er altså Oxford sin den mest komplette og beste ordboken av disse tre.

Eller jobber jeg altså med en norsk astronomisk ordliste. Arbeidet med den går ikke så fort unna og den kommer aldri til å bli like omfangsrik som bøkene her, men målet er å få inn de viktigste begrepene som er mest relevante å ha med med tanke på å skulle formidle astronomi til folk. Planen er å få lagt til flere begreper utover våren.

Relaterte innlegg

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.