Nytt design for bladet Astronomi

Jeg har lagd nytt design for det populærvitenskapelige bladet Astronomi! Her er en liten gjennomgang.

Astronomi er medlemsbladet til Norsk Astronomisk Selskap (NAS). Bladet dekker det siste som har skjedd innen astronomien og hva man kan se på himmelen, og har forskjellige reportasjer. I blant er det også anmeldelser av relevante bøker og filmer. I høst kom en ny redaksjon på plass, blant annet med meg som redaktør for astrofysikk-stoffet. Og i den anledning ble det naturlig å ta en titt på både innholdet og designet i bladet for å se hva som kunne gjøres for å gjøre bladet bedre. Nå har den første utgaven kommet fra trykkeriet og jeg har lyst til å vise fram noe av det som er nytt i den nye versjonen av bladet!

Bladets utvikling

I år feirer bladet hele 50 år! Mye har skjedd med bladet på designfronten i løpet av de årene, fra å inneholde kun tekst til å inneholde bilder og til å trykkes i farger. Innholdet har også endret seg, fra å ha vært drevet av amatørastronomer på dugnad til å få flere bidrag fra forskere og få fast ansatte redaktører. Bladet har også gjennomgått flere navneskifter i løpet av historien sin. Du kan lese litt mer om bladets historie i den nye utgaven av bladet (Astronomi 2021/1).

Bladet har sett mer eller mindre likt ut de siste tyve årene (se designet fra 2003 ovenfor). Navnet har stått skrevet i hvitt på en karakteristisk skråskjært, rød boks. Navnet har stått på høykant fordi bladene på Narvesen tidligere ble stilt etter hverandre i hylla slik at venstresiden av bladet var synlig. I dag stilles bladene heller under hverandre hos Narvesen slik at det er toppen av bladet som er synlig og da fungerer det ikke å ha navnet stående på høykant lenger.

Det nye designet

En av de tingene jeg syns er spennende med å gjøre redesign er å vurdere hva som skal beholdes av grafiske elementer og hva slags ny vri det går an å gjøre slik at resultatet oppleves nytt og moderne. Samtidig syns jeg det var viktig at det nye bladet fortsatt skulle minne om det gamle bladet, slik at folk kan kjenne det igjen i hylla.

Farger & fonter

Det var for eksempel naturlig å beholde rødfargen. Rødfargen benyttes på forsiden, men er også gjennomgående inne i bladet på grafikk og titler. Det eneste jeg har gjort er å friske den opp litt.

Fontene som brukes i bladet er blitt skiftet ut. Jeg har funnet en ny serif-og sans serif-font som oppleves mer moderne, og som jeg syns gir et stiligere og vennligere uttrykk.

Her er en sammenligning av farge og font før og nå:

Times New Roman er blitt erstattet med Freight Text Pro, og Helvetica er blitt erstattet med Larsseit.
Forsiden

Her er siste utgave av bladet før den nye redaksjonen tok over, sammen med det redesignede bladet:

Den mest tydelige endringen på forsiden er at navnet på bladet er snudd og skrevet med bokstaver. Begge disse grepene gjør at navnet er lettere å lese. Ellers er den røde boksen bak navnet beholdt.

Det har tidligere pleid å være flere bilder og mange artikler nevnt på forsiden. Forsiden er gjort mer stilren og ryddig ved å ha ett bilde, samt å plukke ut noen få saker som kun nevnes med tekst. Men det kan hende at det vil være naturlig med flere bilder på forsiden innimellom i det nye designet også.

Innholdsfortegnelsen

Med innholdsfortegnelsen har man mulighet til å lage noe grafisk og stilig som kan vekke interessen til leserne før de begynner å bla ordentlig inne i bladet.

Den gamle innholdsfortegnelsen inneholdt svært mye informasjon og var ikke så lett å få oversikt over:

Image

Jeg har forsøkt å gjøre den nye innholdsfortegnelsen veldig ryddig og tydelig – blant annet ved å ta bort en del informasjon som jeg ikke syns vi trengte å ha med, og ved å gruppere de forskjellige elementene:

Image

Forhåpentligvis syns leserne at dette er en spennende start på bladet som gjør at de får lyst til å lese mer.

Vignetter

Vignetter benyttes en del i bladet, det vil si navn/dekor på toppen av sidene som forteller hvilken spalte man holder på å lese. Det tidligere designet begynte å føles litt retro med den stripete boksen med navnet på spalten ved siden av. Jeg har gjort det veldig enkelt og spilt videre på skråkuttet i logoen på forsiden av bladet ved å bruke skråstrek som et grafisk element gjennom bladet.

Ellers har bladet et fast oppslag som heter Solsystemet, som tar for seg hva man kan observere av månen og planetene, osv. Her skal vi jobbe litt mer med å finne på litt nytt innhold, men inntil videre har i alle fall vignetten fått nytt design som er i tråd med resten av bladet. I det gamle designet så siden slik ut:

Image

Den nye vignetten baserer seg tydelig på den gamle, men med oppdaterte bilder av planetene, og de er plassert bortover i riktig rekkefølge (bortsett fra at jeg nettopp oppdaget at rekkefølgen på Uranus og Neptun er feil, pinlig! Det må jeg fikse til neste gang.).


Så det var litt om det nye designet! Nå som jeg har fått bladet i posten skal jeg gå grundig gjennom designet for å se om det er justeringer som bør gjøres før neste utgave. Hva syns du om det nye designet?

Hvis du har lyst til å få bladet i postkassen framover, kan du registrere deg her! Det koster 490 kroner i året for fire utgaver. Ellers er bladet å få kjøpt hos utvalgte Narvesen-kiosker og du kan finne bladet hos noen biblioteker, som Realfagsbiblioteket og andre universitetsbiblioteker, og Deichman Bjørvika.

Relaterte innlegg

Kommentarer

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.