Astrotips for koronatiden

Har du lite å finne på for tiden? Her er noen astronomi-relaterte tips til ting å finne på.

Akkurat nå føles det litt som koronaviruset er universets sentrum og at alt vi gjør og tenker på kretser rundt det. Kanskje er det flere av dere som er rimelig lei av Jorda og alt som foregår her, og kunne trengt en kosmisk pause. På toppen av det hele kan fritiden være ganske kjedelig når det er så lite vi får lov til å gjøre utenfor huset. Her har jeg derfor samlet noen forslag til kosmiske aktiviteter som det går an å finne på hjemme!

Les en bok

Det finnes mange bøker om universet, noen på norsk og mange på engelsk. Her har jeg plukket ut noen forslag:

Se en film

Det finnes flere fine filmer om verdensrommet – men kanskje enda flere dårlige …

Egentlig hadde jeg tenkt til å liste opp forskjellige romfilmer du kan finne hos de forskjellige strømmetjenestene, men mange av de har så dårlige søkemotorer at det er håpløst.

Men jeg har skrevet om noen romfilmer på bloggen tidligere. I tillegg kan du sjekke ut denne topp 20-lista over romfilmer for å få ideer til flere filmer.

Hør en podcast

Jeg er ikke så bevandret i podcast-landskapet. Men for de romfartsinteresserte kan jeg absolutt anbefale Eirik Newths herlige podcast Romkapsel (hvor jeg selv var gjest i forbindelse med lanseringen av boka mi).

Et par andre norske podcaster om astronomi som jeg nettopp har oppdaget, men ikke utforsket ordentlig selv, er Astronomipodcast og den nyoppstartede Astronomipodden. Disse består av korte episoder med fakta om et tema.

Ellers har NASA et drøss av podcaster, som du finner en oversikt over her. Og det finnes mange andre podcaster der ute.

Bygg

Det er gøy å bygge ting, det syns i alle fall jeg. Det kan være LEGO, Nanoblock, Playmobil, puslespill eller andre ting.

LEGO:

(At produktene er utsolgt eller utgått på nettsidene til LEGO, betyr ikke at det ikke er mulig å oppdrive settene hos norske butikker.)

Nanoblock:

Det går også an å bygge Nanoblock, men jeg er ikke noen stor fan. Settene er søte nok, men de er utrolig pirkete og kjedelige å bygge.

Playmobil:

Playmobil har en egen Space-serie.

Puslespill:

Det finnes mange puslespill med kosmiske motiver og med varierende vanskelighetsgrad.

Jeg syns dette solsystemet-puslespillet ser veldig fint ut. Det har 70 biter, hvor planetene faktisk er runde puslespillbrikker! Her er et annet solsystem-puslespill som inkluderer mange fakta om planetene m.m. (på engelsk). Eller hva med et selvlysende som dette eller dette? Det finnes også puslespill med tilhørende faktabok (på norsk).

Det finnes også puslespill hvor motivet har 3D-effekt, som dette puslespillet.

Eller hva med romfartens historie som puslespill?

For de mindre familiemedlemmer finnes det enkle puslespill som dette og dette med forskjellige romfartøy (1,5 år+), denne raketten (2 år+), et sett med fire mini-puslespill med forskjellige motiver (2 år+) eller dette som er litt mer komplisert (3 år+).

Spill

Det går an å spille brettspill (hvis du har noen i huset ditt å spille sammen med) eller spille tv-spill.

Det finnes for eksempel et brettspill som handler om å terraforme Mars. Det finnes også et kortspill som heter Stellar, som i følge beskrivelsen skal handle om å bruke teleskop til å gjøre observasjoner. Jeg har ikke prøvd det selv, men syns det høres flott ut basert på beskrivelsen. Ellers finnes forskjellige memo-spill med astronomi-kort, som dette og dette.

Blant tv-spill finnes for eksempel Opus: The Day We Found Earth hvor man bruker et teleskop for å utforske kosmos. Ellers er det for eksempel No Man’s Sky, hvor man kan utforske forskjellige planetsystemer og planeter. Eller Kerbal Space Program som handler om å utvikle sitt eget romfartsprogram.

Forsk

Visste du at du kan være med på å forske på verdensrommet? Når vanlige folk bidrar til forskningen, kalles det «citizen science», eller folkeforskning. Det største, mest populære og mest suksessfulle «citizen science»-prosjektet, er Zooniverse som får hjelp av over en million mennesker til å gå gjennom dataene sine. Dette har ledet til en haug av vitenskapelige artikler.

Mennesker kan nemlig være flinkere til å gjenkjenne mønstre eller telle objekter i et bilde enn det datamaskiner er. Det kan selvfølgelig hende at folk som bidrar til Zooniverse i blant tar feil når de ser på et datasett, men når en stor mengde mennesker ser på hver bit av data, for eksempel et astronomisk bilde, vil det etterhvert være så mange som er enige om hva de ser, til at man sikrer seg mot den slags. Før dataene benyttes i vitenskapelige artikler, vil naturligvis forskere studere de aktuelle bildene selv, men ved at mange andre har sett på dataene før dem og klassifisert dem, vet forskerne nøyaktige hvilke bilder som vil være relevant for forskningen deres og disse kan deretter lett plukkes ut. Slik kan forskerne bruke alle dataene sine mye mer effektivt og «vanlige» folk kan glede seg over å ta del i prosessen!

Jeg har tidligere blogget om noen av forskningsprosjektene som er relatert til galakser.

Tegn, mal, klipp og lim

Er du mer i det kreative hjørnet? Hva med en flott fargeleggingsbok med motiver av planeter (fin for voksne)? Eller denne fargeleggings- og aktivitetsboken som er mer egnet for barn, eller en fargeleggings-rakett.

Ellers kom jeg nylig over disse fantastiske skrapebildene, som jeg holder på med selv for tiden og skal blogge opp etter hvert. Jeg syns de er helt topp!

Det finnes også forskjellige modeller av solsystemet som man kan bygge og male selv, for eksempel dette.

Eller hva med å bare lage noe helt selv, fra bunnen av? For eksempel solsystemet i papp, eller en av alle disse ideene eller en verdensrom-vegg?

Det går også an å perle, for eksempel en rakett.

Lek

Som mammaen til en liten, nysgjerrig og rominteressert 2-åring, må jeg ha med en astro-inspirerte barneleker. Som denne aktivetsraketten (18 mnd.+), som ser ganske fin ut og som jeg kanskje hadde kjøpt når sønnen min var yngre hvis jeg hadde visst om den.


Sjekk ut ressursene nederst på denne siden for enda mer å finne på!

Har du noen flere tips? Del dem gjerne i kommentarfeltet! ✨

Hovedbilde: basert på grafikk fra Freepik

Relaterte innlegg

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.