Stjernehimmel på barnerommet

Når mamma er utdannet astrofysiker, må det selvfølgelig bli stjerner på barnerommet!

Det har tatt litt tid å få på plass et brukbart barnerom fordi vi har holdt på med å totalrenovere hele huset. Men nå begynner det endelig å ta form og jeg har lyst til å vise fram stjernehimmelen jeg har lagd der! Barnerommet har nemlig et skråtak og det gjorde at jeg umiddelbart tenkte stjernehimmel. For da kan senga stå under skråtaket og man kan titte opp på stjernehimmelen om kvelden når man skal sove. Her kommer litt inspirasjon og mine egne erfaringer.

Alternativer

Jeg har sett på forskjellige måter å lage stjernehimmelen på:

Selvlysende plaststjerner

Klistremerker
De kan fås i hvitt, gull, sølv, selvlysende, etc. og være med eller uten stjernebilder. Det finnes mange alternativer hos Etsy. For eksempel:

Stjerner klippet ut i papir

Bilde: IKEA

Tegne eller male

Det går også an å tegne stjernene med tusj (for eksempel hvit, gull eller sølv), lage sjablonger og spraymale stjernene, eller male stjerner med pensel.

Jeg kjøpte opprinnelig en hvit tusj fordi jeg tenkte jeg skulle tegne, men jeg syns det var vanskelig å få det til å bli noe fint når jeg gjorde noen tester.

Resultatet

Jeg bestemte meg for å lage stjernehimmel ved å bruke klistremerker med stjernebilder, nærmere bestemt disse klistremerkene. Jeg kjøpte den store pakken som har 29 stjernebilder (totalt finnes det 88 stjernebilder på himmelen). I tillegg fulgte det med rundt 200 enkeltstjerner i to forskjellige størrelser som kunne danderes rundt stjernebildene til slutt.

Før jeg begynte å montere stjernebildene, måtte jeg bestemme meg for plasseringen av dem. Som den nerden jeg er, måtte jeg selvfølgelig ha en mest mulig realistisk plassering av stjernebildene i forhold til hverandre. Jeg tok utgangspunkt i stjernebildene på den nordlige himmelhalvkule om vinteren. Vinterstjernehimmelen er min favoritt, pluss at både jeg og lille Vebjørn som skulle få rommet sitt dekorert, har bursdag om vinteren.

For å finne ut hvordan stjernehimmelen ser ut på den tiden av året, brukte jeg Stellarium, som er helt genialt til dette.

På grunn av takets format, og skillet mellom takessene, måtte det noen kunstneriske friheter til, men jeg prøvde å få plasseringen av stjernebildene ganske likt virkeligheten. Noe av det viktigste var å få Orion, Store bjørn og Lille bjørn i ganske sentrale posisjoner. Oppsettet ble slik (navnene på stjernebildene er ikke med på klistremerkene):

Prosessen med å få montert stjernebildene i taket var ganske møysommelig. Alle stjernebildene kom samlet på en lang rull, så først måtte jeg klippe ut alle bildene og skrive navn på alle sammen, slik at det var lett å finne riktig stjernebilde når jeg skulle begynne å montere (jeg er nemlig ikke så dreven på å kjenne igjen stjernebilder …).

Deretter teipet jeg et stjernebilde i riktig posisjon i taket. Etter en del pressing og stryking kunne jeg ta bort papiret på den ene siden, og klistre stjernebildet forsiktig til taket. Deretter måtte jeg veldig forsiktig jobbe med å dra bort papiret på den andre siden, helt til bare stjernebildet ble igjen i taket. Det tok noen timer å komme meg gjennom alle stjernebildene.

Til slutt plasserte jeg enkeltstjerner rundt omkring mellom stjernebildene slik at taket ble seende mest mulig ut som en stjernehimmel.

Her er noen bilder av resultatet:

Hel til høyre i bildet kan dere skimte at rommet er malt i to deler. Delen med skråtaket er malt mørkeblått på både vegger og tak, mens resten av rommet er lyseblått, også både vegger og tak. Det er for å skille mellom daghimmelen og natthimmelen. Senga står plassert i under natthimmelen i «nattdelen» av rommet. 🙂 Bilde som henger på veggen av Store bjørn og Lille bjørn skrev jeg litt om i dette innlegget.

Jeg syns det ble veldig fint! Og jeg kunne godt tenkt meg å sove under den stjernehimmelen selv, hehe!

Del gjerne egne erfaringer med stjernehimmeldekor i kommentarfeltet!

Relaterte innlegg

Kommentarer

 1. Marit Cecilie Cudmore sier:

  Wow!
  Det ble utrolig flott ✨
  Jeg gjorde noe lignende selv da vår eldste var liten men med selvlysende plaststjerner. Det ble ikke like vakkert som det du har fått til her ?

  1. Tusen takk! Jeg er nesten litt overrasket over hvor fint det ble! Det hadde nok gjort seg ekstra godt om stjernene i tillegg var selvlysende, og jeg tror det finnes klistremerker som er det også.

 2. Mette sier:

  Veldig fint. Gutten min vil ha mørk blå vegg med stjerner og planeter. Hvilken farge på nattehimmelen?

  1. Fargen jeg brukte er NCS S 6030-R90B. 🙂 Jeg syns det er en veldig fin blåfarge. Lykke til med å lage stjernehimmel!

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.