Leserspørsmål: Lyd i universet

Er det mulig å høre lyder i verdensrommet?

I sci-fi-filmer mangler det ikke på lydeffekter i verdensrommet. Fra romskip som zoomer forbi eller romfartøy som eksploderer eller kolliderer, til skytevåpen som sier pew-pew. Men ville vi egentlig hørt noe av det i verdensrommet?

Spørsmålet

Ola spør: 

«Det er jo mye snakk om lys i universet, men hvordan er det med lyder? Kan man høre noe som helst av alle eksplosjonene som hele tiden finner sted? Og hvis jeg tar med den akustiske gitaren min til Månen, for eksempel, vil publikum høre noe som helst av det jeg spiller?»

Svaret

For å svare på spørsmålet må vi først vite hva lyd er. Lyd kan beskrives som trykkvariasjoner i et stoff, for eksempel en gass (slik som luften) eller væsker. Når man spiller på en gitarstreng, begynner den å vibrere. Lydbølger overføres videre til gitarkassa, som virker på luftmolekylene rundt seg og setter disse i bevegelse. Til slutt kan lydbølgene fanges opp av hørselen som lyd.

Lydbølger må ha et stoff å bre seg i, og det er dette som er problemet i verdensrommet. Når man kommer utenfor Jordas atmosfære er man omgitt av vakuum, som betyr at rommet er helt tomt. Verdensrommet er riktignok ikke helt tomt – det er noen få molekyler der – men det er ikke tett nok med dem til at lydbølger kan bruke dem til å bre seg. Det vil derfor være helt stille i verdensrommet.

Lyd på andre himmellegemer
Astronaut på Månen under Apollo 12-ferden i 1969. Bilde: NASA

Situasjonen er en annen dersom man reiser til et himmellegeme med en atmosfære, for der vil lyd kunne bevege seg på en tilsvarende måte som på Jorda.

Månen har en atmosfære, men den er svært tynn og ikke permanent, slik som Jordas atmosfære. Så det vil i praksis være det samme som å befinne seg i universets vakuum og lyd vil ikke kunne bevege seg der. Det eneste man hører er det man eventuelt kommuniserer via headsettet inne i romdrakten.

Men uansett hvor vi reiser når vi forlater Jorda, vil vi måtte ha romdrakter på når vi beveger oss utenfor romskipet. Og hvis man skal ha med seg en gitar, spørs det hvor lett det vil være å spille på den med romdrakten på …

Konstruerte lyder

Det finnes mange eksempler på at forskere konverterer signaler fra himmellegemer som ikke er lydbølger til lyd som vi kan høre. Noen eksempler er prosjektet ALMA Sounds, dette Hubble-bildet eller disse solsystem-lydene. Men dette er altså ikke reelle lyder i utgangspunktet.

Les mer:

Hovedbilde: Slørtåken (Wikipedia Commons)

Relaterte innlegg

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.