Om sola og «Sunshine» hos Cinemateket

I går holdt jeg foredrag om sola hos Cinemateket i forbindelse med visning av sci-fi-filmen Sunshine.

Universitetet i Oslo har et konsept de kaller The Science of Fiction i samarbeid med Cinemateket. Det går ut på at en fagperson holder et foredrag som tar for seg tematikken i forkant av en filmvisning. Tidligere har for eksempel en paleontolog snakket om Jurassic Park, en nevropsykolog snakket om Memento, og en rusavhengigshetsforsker snakket om Requiem for a Dream. I fjor høst spurte de om jeg kunne tenke meg å være med. Det måtte jeg jo bli med på!

Valg av film

Jeg syns The Science of Fiction er et kjempefint konsept og det var stas å bli spurt om å være med. Jeg kunne velge hvilken film som skulle vises og som jeg skulle snakke om vitenskapen i, og det var en veldig artig oppgave å få! Det har vært vist flere romrelaterte filmer som en del av The Science of Fiction tidligere, som Contact og Arrival.

Det finnes utallige filmer om verdensrommet – og jeg har egentlig ikke sett så mange av dem. Jeg hadde lyst til å snakke om en film som hadde et astrofysisk aspekt ved seg, ikke bare romvesener og astronauter. Dersom jeg hadde kunnet mer relativitetsteori, ville jeg ha snakket om Interstellar, men jeg følte meg ikke helt komfortabel med det. Det eneste naturlige valget – som jeg dessuten tenkte at ville være interessant å snakke om – var Sunshine, som jeg har skrevet om tidligere på bloggen.

Handlingen i filmen Sunshine (2007) finner sted femti år fram i tid. Sola er i ferd med å slukne av ukjent grunn og det blir stadig kaldere å leve på jorda. Et team bestående av åtte astronauter er på vei til sola. Om bord har de med seg en bombe på størrelsen med Manhattan som skal sendes inn i solas kjerne for å «tenne på den igjen» før det er for sent for menneskeheten.

Foredraget

I foredraget før filmen snakket jeg om hvordan sola fungerer, hva slags livsløp sola har og hvorvidt vi kan påvirke den. Jeg fortalte også litt om romferdene som har vært sendt til sola så langt og tok for meg noen av utfordringene med å skulle reise til sola.

En av tingene som jeg syns er gøy med å lage et nytt foredrag er å tegne helt nye illustrasjoner slik at det jeg snakker om blir minst mulig abstrakt – og slik at presentasjonen blir pen å se på. Så her er noen bilder fra foredraget (gul cardigan for anledningen, naturligvis):

Jeg håper de som kom syns foredraget var informativt og fint, og at de likte filmen!

* * *

Alle tidligere og kommende arrangementer i The Science of Fiction-serien finner du her!

Relaterte innlegg

Kommentarer

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.