Hva er det jeg ser på himmelen?

I blant kan du se noe på himmelen som får deg til å undre: Hva er det? Her er et par tips til hvordan du kan finne ut hva det er du ser.

Det hender jeg får spørsmål om hva som er på himmelen – spesielt når det er planeter som er godt synlig. I det siste har vi i Sør-Norge vært heldige å kunne se både Jupiter og Saturn på himmelen. Men hva vi ser endrer seg hele tiden. Det endrer seg med tiden på året, tiden på døgnet og hvor planeter befinner seg i banene sine. Her er noen tips til hvordan du kan finne ut hva du ser på himmelen når du ikke har en astronom lett tilgjengelig!

Her finner du svaret!

Jeg vil spesielt trekke fram to steder å finne ut hva som rører seg på himmelen:

  • Himmelkalenderen er et supert nettsted for å få oversikt over hva som skjer på himmelen. Der finner du en egen oversikt over hvilke planeter som er synlige fra ulike deler av Norge i løpet av året og om det er andre begivenheter som er verdt å få med seg, for eksempel formørkelser.
  • Stellarium er et gratis program som lar deg utforske hva som er synlig på nattehimmelen. Programmet tar deg enkelt velge hvor du befinner deg og du kan spole fram og tilbake i tid for å se hva som er på himmelen ved et gitt tidspunkt. Programmet kan lastes ned på datamaskin og mobiltelefon, men finnes også som en nettversjon.

Dessuten finnes det en rekke apper som du kan laste på mobiltelefonen. De gjør at du kan peke mobilen din mot det området av himmelen som du er nysgjerrig på og så forteller appen hvilke himmellegemer som befinner seg der. Gå til AppStore eller GooglePlay og søk på for eksempel «star map» eller «star chart» for å få forslag til apper. Mange er gratis å bruke.

* * *

Del gjerne nettsider og apper du liker i kommentarfeltet!

Hovedbilde: pxhere

Relaterte innlegg

Kommentarer

  1. Christian Kjærnet sier:

    Anbefaler websiden heavens-above.com for å finne eller identifisere satellitter, rakettmotorer og romsøppel som beveger seg over himmelen i tiden etter solnedgang eller før soloppgang. De har også en del bra astronomi-stoff, blant annet om synlige planeter, kometer og stjernekart.
    Christian

    1. Supert tips! Takk for at du deler!

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.