AstroMaria bygger: Apollo-månelanderen

Ørnen har landet!

I 1969 landet mennesker på Månen for første gang. I anledning 50-årsjubileet i fjor ga LEGO ut byggesettet NASA Apollo 11 Lunar Lander («The Eagle»), som skal forestille landingsfartøyet som astronautene landet på Månen med. Endelig har jeg funnet tid til å bygge det, og jeg syns det er et detaljert og flott LEGO-sett.

LEGO-settet vs. virkeligheten

LEGO-settet består av månelanderen som er plassert på et månelandskap med krater og fotavtrykk, to astronauter, et amerikansk flagg, en laserreflektor og et filmkamera.

Månelanderen

Her er den virkelige månelanderen sammenlignet med LEGO-settet:

Det er vanskelig å sammenligne dem ordentlig på grunnlag av bildematerialet som finnes, men jeg syns LEGO har gjort en fin jobb. LEGO-månelanderen er forresten større i forhold til minifigurene enn det den faktiske månelanderen var i forhold til astronautene. Det gjør at LEGO-månelanderen virker større og mer romslig enn månelanderen egentlig var.

I heftet med byggeinstruksjoner er det også informasjon om månelandingen og månelandingsfartøyet, med blant annet en sammenligning av den virkelige månelanderen med LEGO-settet. Der forklares det hva de ulike delene og instrumentene er:

Månelanderen består av en landingsdel (nederste del), som ble brukt til å lande på Månen, og startdel (øverste del), som astronautene kunne oppholde seg inne i og som inneholdt nødvendig motor og drivstoff for å reise tilbake til jorda igjen. Landingsdelen ble stående igjen på Månen.

På stigen som astronautene brukte til å komme seg ut og inn av månelanderen stod det en plakett, som også er med i LEGO-versjonen, i en svært forenklet utgave:

Plaketten ser stilig ut i sort, men de kunne gjerne ha lagd den i sølv eller grått slik at den lignet mer på den virkeligheten utgaven.

Laserreflektoren

LEGO-astronautene har også fått med seg en laserreflektor, slik som Neil Armstrong og Buzz Aldrin plasserte ut på måneoverflaten. Den kan man skyte lasere på fra jorda og laserlyset reflekteres tilbake igjen. Hvor lang tid laserlyset bruker på å komme tilbake til jorda igjen kan benyttes til å beregne avstanden til Månen med centimeter-presisjon samt studere Månens bane og rotasjon. Det har for eksempel vist at Månen beveger seg vekk fra oss med nesten fire centimeter i året.

Astronautdrakten

Astronautene – både på Månen og i LEGO-settet – er utstyrt med hjelm med visir i gull. Gull reflekterer infrarødt lys mens det lar synlig lys slippe igjennom. Laget med gull beskytter derfor astronautene mot farlig solstråling på Månen – hvor de ikke er beskyttet av en atmosfære slik som på jorda. På forsiden av drakten er blå og røde ventiler, hvor slanger kan kobles til sekken som astronauten har på ryggen. Dette systemet sørger blant annet for tilførsel av oksygen og fjerning av karbondioksid, og kontrollering av trykk, temperatur og luftfuktighet inne i drakten.

Astronautdraktene ser ikke akkurat slående like ut. LEGO-hjelmen er alt for voldsom (jeg har aldri likt den typen LEGO-astronaut-hjelm). Dessuten skjuler hjelmen den fine NASA-logoen som er på drakten:

NASA-logoen dukker ikke opp noe annet sted i settet, og da er det kjedelig at den blir bortgjemt. Her er en modifisert versjon av astronauten som noen har laget. Den ser mer riktig og finere ut, syns jeg.

Det hadde vært koselig om LEGO-astronautene hadde fått navn på draktene sine, slik som de virkelige astronautene hadde, slik at de ikke ble så anonyme. Det er ikke så lett å se på bildet ovenfor av Buzz Aldrin på Månen, men det er en navnelapp («E. Aldrin») som står sidelengs på den lille boksen han har på brystet. Jeg syns dessuten det amerikanske flagget er en ganske fremtredende del av estetikken til Apollo-romdraktene som jeg savner på LEGO-drakten. Om ikke på armen der den faktisk stod, kunne den stått ved siden av NASA-logoen på brystet.

Byggingen

LEGO-settet er et Creator Expert-sett, som betyr at det er fullt av intrikate funksjoner og detaljer, og at det er litt avansert å bygge. Det egner seg derfor best for tenåringer og voksne.

Settet består av 1087 brikker og når man pakker ut esken, ser det slik ut:

Jeg tror jeg brukte rundt tre timer å bygge ferdig settet. Jeg hadde det overraskende gøy med å bygge månelandskapet som månelanderen står på, for det ble så solid og pent.

Inne i selve romfartøyet var det flere artige detaljer, som for eksempel drivstofftanker. Det er nemlig ikke bare tomt inni der. Dessuten er det et rom med datamaskiner inne i startdelen hvor det er plass til minifigur-astronauten (se detaljbilder hos LEGO).

Settet består i stor grad av grå og sorte brikker. Da var det veldig stas å komme til gullbrikkene på landingsdelen etter å ha vært gjennom mye grått. Det fulgte også med mange klistremerker, hvor de med gull er ordentlig pene. Jeg fikk dessverre en luftboble i det største klistremerket som jeg ikke har klart å presse ut, så det var skuffende. Jeg skulle ønske det kom et dobbelt sett med klistremerker når det er et sett med så mange av dem, slik at man har en reserve. Det er jo fort gjort å gjøre en feil.

Det er faktabokser rundt omkring i byggeinstruksjonene som gir informasjon om delene man holder på å bygge, som for eksempel reflektoren. Det syns jeg var topp!

Resultatet

Det ferdige settet ser ordentlig pent ut! Jeg syns det er et bra sett for pengene (veil. pris 1099 kr). Settet gjør seg godt på utstilling, og jeg gleder meg til å pynte med det på hjemmekontoret når jeg blir ferdig med å pusse det opp.

Den er dessuten fin å stille ut sammen med LEGO Saturn V-raketten, for de som har den også.

De ulike delene av månelanderen er lett å ta fra hverandre for å utforske dem og hele landingsfartøyet står løst oppå månelandskapet slik at det er lett å ta det med på en flyvetur. LEGO har laget denne videoen av LEGO-settet som foretar en landing på Månen og reiser hjem igjen:

* * *

Les mer:

Har du bygd dette settet? Hva syns du om det?

Sjekk taggen «AstroMaria bygger» for å se hva annet jeg har bygd!

Relaterte innlegg

Kommentarer

  1. Magnus Holm sier:

    Takk for en fin gjennomgang av et flott LEGO-sett!

    Jeg kjøpte et på tilbud i Legoland i fjor, og bygde det ferdig akkurat til jubileet.

    Det er virkelig en fin og forseggjort modell, og de små fakaboksene i byggebeskrivelsen er prikken over I-en. Kjempekult!

    1. Jeg burde jo egentlig ha fått bygd det til jubileet i fjor jeg også :/ Så hyggelig at du likte innlegget! Det er absolutt et fint sett!

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.