Astronomiske barnebøker (1)

Jeg har begynt å utforske det astronomiske barnebokuniverset og har lyst til å fortelle om bøkene jeg kommer over underveis. Her er de to første!

Jeg har tidligere skrevet om Baby University-bøkene, som jeg ikke er noen stor tilhenger av. Men det må jo finnes noen bra astronomiske bøker for barn! Så jeg har satt i gang en liten leteaksjon, blant både skjønnlitteratur og sakprosabøker. Når jeg først skulle kjøpe noen fine barnebøker til Vebjørn (1,5 år), falt valget på to bøker av Oliver Jeffers. Jeg elsker illustrasjonsstilen hans og har tidligere lest en barnebok av han som jeg syns var fin. Så da regnet jeg med at jeg kom til å like disse to også:

How To Catch a Star av Oliver Jeffers

Denne boka har nesten fått kultstatus og jeg så fram til å lese den. Boka handler om en gutt som ser på stjernene hver kveld og som ønsker seg en egen stjerne han kan ha som venn og gjøre ting sammen med. Han bestemmer seg derfor for å plukke en stjerne ned fra himmelen. Boka tar for seg hans mange forsøk på å få til dette.

Det er for så vidt en fin historie, men jeg likte ikke slutten. Gutten gir opp å fange stjernen, for den er så høy opp at han ikke får tak i den, men så – på veien hjem langs stranden – skylles en sjøstjerne opp av vannet. Han har funnet en stjerne likevel! Og den tar han med seg hjem og er fornøyd …

Det er et eller annet med moralen i boka som skurrer for meg. Jeg skulle ønske at gutten heller for eksempel kunne innse at stjerner ikke skal eies av noen, men være til glede for alle. Slutten fikk meg til å tenke på et sitat av Snusmumrikken: «Alt blir vanskelig når man vil eie ting, bære dem med seg og ha dem. Jeg bare ser på dem, og når jeg går min vei, har jeg dem inni hodet mitt.»

I tillegg glatter slutten over det jeg tolker som guttens situasjon, nemlig at han er ensom. Han ville fange en stjerne fordi han ønsker seg noen å være sammen med. Jeg har liten tro på at en sjøstjerne (eller en ordentlig stjerne, for den saks skyld) vil fungere som selskap særlig lenge.

Ett av oppslagene i boka.

Her er vi: notater for å leve på planeten jorden av Oliver Jeffers

Denne boka skrev forfatteren til sin nyfødte sønn som en introduksjon til livet her på jorda. Jeg syns det er en fantastisk fin idé og boka er flott å sitte og blad i, for illustrasjonene er så fine og det er så mye å oppdage i dem. Boka handler riktignok ikke om hvordan man skal leve på jorda, men den gir en introduksjon til litt av det som foregår her og hvordan naturen og samfunnet er bygd opp.

Jeg syns dette er en veldig fin bok, men innimellom syns jeg teksten i boka er litt rar. Det er generelt lite tekst i boka og boka legger opp til at man selv skal finne ting å prate sammen om rundt det man ser på bildene. Sånn sett kan foreldre som leser boka for barna sine dele sine egne «notater» fra livet på jorda sammen med forfatteren sine.

Her er et par oppslag fra den engelske utgaven av boka:

Det er faktisk blitt lagd en kortfilm av boka som ser kjempefin ut. Den kan ses på Apple TV. Her er traileren:

* * *

Har du lest noen av disse bøkene? Hva syns du i så fall om dem?

Relaterte innlegg

Kommentarer

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.