Nye bilder av planetariske tåker

Planetariske tåker er blant de vakreste objektene i universet. Nå har Hubble-romteleskopet tatt fantastiske nye bilder av to av de mest spektakulære planetariske tåkene.

Hubble-romteleskopet har fotografert Sommerfugltåken (NGC 6302) og Jewel Bug-tåken (NGC 7027), som er blant de mest støvete og gassholdige planetariske tåkene i universet. De har dessuten noen unike utseender. De er derfor ekstra interessante for astronomer å studere for å forstå hvilke mekanismer som ligger bak for at de skal se ut som de gjør.

De nye bildene som Hubble har tatt, er første gang disse objektene er fotografert i et stort område av bølgelengder, fra nært ultrafiolett lys til nært infrarødt lys. Det gir et mer detaljert innblikk i disse tåkene enn man har fått tidligere.

Sommerfugltåken (NGC 6302)

Sommerfugltåken har et svært karakteristisk utseende som er lett å huske. Denne tåken har vært avbildet mange ganger før og ser like fantastisk ut hver gang:

Bilde: NASA, ESA, Hubble SM4 ERO Team, Francesco Antonucci
Bilde: NASA, ESA og Hubble SM4 ERO-teamet

Det nye bildet som Hubble har tatt ser slik ut:

Bilde: NASA, ESA og J. Kastner (RIT)

Jewel Bug-tåken (NGC 7027)

Denne tåken er ikke like velkjent og har ikke vært avbildet noe særlig tidligere. For litt over 20 år siden tok Hubble disse bildene:

Bildet til venstre viser tåken i infrarødt lys, mens bildet til høyre viser en kombinasjon av infrarødt og synlig lys. Bilde: William B. Latter (SIRTF Science Center/Caltech) and NASA

Det nye bildet ser slik ut, og jeg syns det er helt nydelig:

Bilde: NASA, ESA og J. Kastner (RIT)

Begge tåkene har veldig forskjellige farger fra bilde til bilde. Jeg har skrevet om dette på bloggen tidligere:

Hvordan oppstår planetariske tåker?

En planetariske tåke er resultatet av en stjerne som nylig har dødd. Det finnes tre mulige skjebner for en stjerne: Den kan etterlate seg et lik i form av en hvit dverg, en nøytronstjerne eller et sort hull. Det som bestemmer en stjernes skjebne, er hvor tung den er.

Lette stjerner, slik som Sola, vil ende livet sitt ved at stjernens ytre gasslag kastes utover i rommet, og kjernen kollapser og blir til en hvit dvergNår en stjerne er blitt en hvit dverg, produserer den ikke lenger energi. Med tiden vil hvite dverger derfor avkjøles og mørkne, til vi ikke lenger kan se dem.

«Skallet» av gass som stjernen har kastet av seg, danner en planetarisk tåke rundt den hvite dvergen. Den vil være satt sammen av grunnstoffene som stjernen har produsert gjennom livet sitt.

NB! Planetariske tåker har ingen ting med planeter å gjøre. Navnet henger igjen fra en tid da teleskopene ikke var like gode som i dag, og man syntes disse tåkene så ut som planeter. 

Tåken i seg selv lyser ikke, men blir opplyst av den hvite dvergen. Den planetariske tåken fortsetter å utvide seg ut i rommet og beveger seg lenger vekk fra den hvite dvergen. Etter flere titusener av år vil tåken ha spredt seg så tynt utover i rommet at vi ikke lenger kan se den. Når vi ser planetariske tåker i verdensrommet, ser vi med andre ord på restene etter stjerner som ganske nylig har avgått med døden.

På grunn av de underlige formene til de to tåkene som Hubble har avbildet, tror astronomene at det er TO stjerner som kretser rundt hverandre i sentrum av hver av disse tåkene.

* * *

Sola vil ende livet sitt som en hvit dverg med en planetarisk tåke rundt seg. Jeg lurer på hvordan «vår» planetariske tåke vil bli seende ut.

Les mer:

Hovedbilde: Jewel Bug-tåken (NASA, ESA og J. Kastner (RIT))

Relaterte innlegg

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.