Leserspørsmål: Nord og sør på andre planeter?

Ville vi ha klart å orientere oss dersom vi plutselig befant oss på en annen planet enn Jorden?

Å snakke om nord og sør er nyttig for oss når vi skal navigere oss rundt på jordkloden. Ved hjelp av et kompass, GPS eller Polarstjernen kan vi finne ut hvor nord er. Dette er bestemt av Jordens poler. Men hva er det som avgjør hvilken retning som er nord og hvilken som er sør andre steder i solsystemet?

Spørsmålet:

Madeleine spør:

«Hvordan ser man hva som er syd og hva som er nord på andre planeter enn jorden?»

Svaret

Jordens poler

Jorden har to nordpoler og sørpoler: en magnetisk nordpol og sørpol (bestemt av Jordens magnetfelt) og en geografisk nordpol og sørpol (bestemt av Jordens rotasjonsakse – dette er aksen Jorden roterer om i løpet av et døgn, se animasjon). Disse to settene med poler befinner seg på litt forskjellige steder fordi aksen til magnetfeltet og rotasjonsaksen ligger litt skjevt i forhold til hverandre:

Jordens poler. Den svarte linjen viser Jordens rotasjonsakse med de tilhørende geografiske polene. De lilla linjene illustrerer Jordens magnetfelt med tilhørende magnetiske poler. Illustrasjon: Maria Hammerstrøm (ikke tillatt med gjenbruk)

(Fun facts: De magnetiske polene flytter på seg hele tiden, et fenomen kalt polvandring. I fremtiden vil dessuten magnetfeltet endre seg slik at de magnetiske polene bytter plass og nord blir til sør.)

Poler på andre planeter

Planetene går i bane rundt Solen i samme plan (se animasjon), som om de skulle bevegd seg oppå en skive. De geografiske polene på andre planeter er bestemt utifra plasseringen av Jordens poler i forhold til denne «skiven». Det er rett og slett slik at den polen som ligger på samme side av skiven som Jordens norpol, kalles planetens nordpol.

Planetene i solsystemet sammen med vinkelen på deres rotasjonsakser (hvit strek gjennom planeten). De geografiske polene er markert. Hva som er nord er bestemt av plasseringen av Jordens poler. Fra venstre: Merkur, Venus, Jorden, Mars, Jupiter, Saturn, Uranus og Neptun. Illustrasjon: Maria Hammerstrøm (ikke tillatt med gjenbruk)

De magnetiske polene til andre planeter blir bestemt på samme måte som på Jorden: av magnetfeltet. Retningen på magnetfeltet bestemmer hvilke av de magnetiske polene som er nord og sør, akkurat som på Jorden.

På Jorden er den geografiske nordpolen og magnetiske nordpolen på samme side av planeten, mens på noen andre planeter er de magnetiske polene motsatt av de geografiske polene, det vil si magnetisk nord er sammen med geografisk sør. På Jorden er de geografiske og magnetiske polene nesten på samme sted på kloden, mens for eksempel på Uranus er de skilt med så mye som 60 grader. Men ikke alle himmellegemer har et magnetfelt og dermed heller ikke magnetiske poler.

Det er dermed ikke gitt at det er like enkelt å skulle finne fram på andre planeter. Vi er i grunn ganske heldige med hvordan ting er innrettet her hos oss!

Les mer:

* * *

Håper dette var oppklarende! Dette var femte blogginnlegg i Leserspørsmål-serien. Hva lurer du på?

Hovedbilde: bakgrunnsbilde fra Pxfuel, kompass fra Freepik

Relaterte innlegg

Kommentarer

  1. Madeleine Johnsen sier:

    Det var interessant, jeg visste ikke at det var 2 typer nord og sydpoler

  2. Mari sier:

    Hei, dette er motsiende til hva de skriver på store norske leksikon og mange andre sikre kilder, er der en mer utdypende forklaring på hva dere mener her? Føler de kan være ekstremt mislikende i forhold til informasjon man finner andre steder. Vill bare ha et bedre innblikk om jeg har misforstått det dere sier her.

    1. Hei! Kan du spesifisere hva det er du mener er motsiende med andre kilder? Så kan jeg se på det.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.