Jeg har lagd en serie logoer for en norsk forskningsgruppe som forsker på den kosmiske bakgrunnsstrålingen.
Det er vel knapt noe jeg syns er så gøy som å kunne kombinere mine to lidenskaper: astrofysikk og grafisk design. Spesielt når det blir skikkelig nerdete, slik som den kosmiske bakgrunnsstrålingen (forkortet CMB, fra engelske Cosmic Microwave Background). Man kan gå så langt som å si at observasjonen av CMB er den viktigste astronomiske observasjonen som noen sinne er gjort.
Hva er den kosmiske bakgrunnsstrålingen?
Universet start i «det store smellet» for 13,8 milliarder år siden. Siden den gang har utvidet seg. 380 000 år etter det store smellet skjedde det noe helt spesielt. Frem til da hadde universet vært en varm, kaotisk og tykk tåke av protoner, nøytroner, elektroner, lyspartikler (fotoner), m.m. som hele tiden kolliderte med hverandre. Temperaturen i universet går ned etter hvert som universet utvider seg, og da 380 000 år hadde gått, var universet kaldt nok til at de frittsvevende partiklene kunne slå seg sammen og danne atomer.
Med færre løse partikler som fløy rundt, ble det ryddigere i universet, og det var som om tåken lettet. Lyspartiklene som tidligere hadde vært fanget inne i tåken på grunn av stadige kollisjoner med andre partikler, kunne endelig reise utover i universet. De har reist helt fram til oss her vi sitter i dag. Samlet kalles disse lyspartiklene den kosmiske bakgrunnsstrålingen, fordi de kommer mot oss fra alle retninger på himmelen, fra et sted «bak» stjernene.
Vi kan riktignok ikke se den kosmiske bakgrunnsstrålingen når vi kikker opp på stjernehimmelen om kvelden. Det er fordi denne strålingen ikke kommer til oss i form av synlig lys, men mikrobølger.
Slik ser CMB ut dersom man visualiserer det:

Den kosmiske bakgrunnsstrålingen er den eldste strålingen i universet som er mulig å observere og gir oss et slags babybilde av universet. Det flekkete kartet viser målinger gjort av temperaturforskjeller i alle himmelretninger, hvor rødt er bitte litt varmere enn blått. Babybildet forteller oss blant annet om utgangspunktet for dannelsen av galakser som oppsto senere i universets historie.
Den kosmiske bakgrunnsstrålingen ble observert for første gang i 1964. Det er den viktigste oppdagelsen som er blitt gjort for å bekrefte at teorien vi har for universets historie, sannsynligvis er riktig: At universet startet med det store smellet og utvidet og avkjølte seg derfra, og at universet i stor grad består av mørk energi og mørk materie.
- Les mer: Å måle hva universet består av (blogginnlegg)
Norge & CMB
Norske astronomer fra Institutt for teoretisk astrofysikk ved UiO er dypt involvert i forskningen på CMB. De var blant annet med på utviklingen av romobservatoriet Planck, som har gitt oss det mest detaljerte innblikket i CMB så langt. Da Planck ble skutt opp i 2009 var norske astronomer blant en liten gruppe forskere som fikk eksklusiv tilgang til dataene i to år før de ble gjort tilgjengelige for alle.
Norske astronomer studerer også CMB gjennom bakkebaserte observasjonsprosjekter som QUIET og SPIDER.
Som student ved UiO kan man bli godt kjent med CMB selv, gjennom emnet AST5220 – Kosmologi II. Jeg ga emnet toppkarakter da jeg «anmeldte» det her på bloggen etter å ha tatt emnet i 2016. Videre går det an å fordype seg i CMB på master- og doktorgradsnivå.
Logoene
Jeg ble spurt om å lage fire logoer for en forskningsgruppe ved UiO som forsker på CMB. Det skulle være tydelig at alle logoene hører sammen på et vis. Jeg valgte derfor å bruke en felles font og fargepalett, hvor fargene selvfølgelig ble hentet fra CMB-kartet:

Her er logoene:
Cosmoglobe
Cosmoglobe er et prosjekt som har som mål å inkorporere så mye data som mulig i CMB-frekvensområdet. Ved å analysere massevis av data samtidig kan forskerne få en bedre forståelse av CMB. Les mer om prosjektet her.

Global Component Separation Network (GCSN)
GCSN er et internasjonalt samarbeid som jobber for å samkjøre CMB-eksperimenter for optimal separering av komponentene i CMB. Les mer om samarbeidet her.

Commander
Commander er komponent-separasjonsprogrammet til forskningsgruppen. Les mer om programmet her.

CMB&CO
CMB&CO er navnet på forskningsgruppen som også driver de andre prosjektene jeg har lagd logo for. De ville ha en logo til seg selv også:

Logoen skal også kunne brukes som en konferanselogo på en konferanse arrangert av forskningsgruppen, da med en tagline som kan byttes ut fra gang til gang. I år ble riktignok ikke konferansen helt som planlagt, så da ble taglinen som følger:

* * *
Hva syns du om logoene?
Les mer:
- Cosmic microwave background (Wikipedia)
- kosmisk bakgrunnsstråling (Store norske leksikon)
Hovedbilde: Den kosmiske bakgrunnsstrålingen (Planck/ESA)