Et lydunivers

Trenger du litt musikk til hjemmekontoret? Universet har musikk å by på.

Hva slags musikk får man hvis man omgjør de elektromagnetiske bølgene fra fjerne astronomiske objekter til lyd det går an å høre på? Det har en gruppe astronomer prøvd seg ut på. De har brukt observasjoner fra teleskopet ALMA (Atacama Large Millimeter/submillimeter Array), som observerer radiobølger fra universet. Det har resultert i ALMA Sounds, et initiativ som har som mål å tolke og dekode frekvensene som universet sender mot oss, og transformere dem til lyder som kan brukes av musikere til å komponere musikk.

Hvordan lage musikk av universet?

Radiobølgene som ALMA observerer er helt annerledes enn lydbølger. For å lage lyd av observasjonene, har astronomene tatt utgangspunkt i lysspekteret (se grafen i bildet under) fra astronomiske objekter, som for eksempel Oriontåken:

Spektrum fra Oriontåken. Grafikk: Fortman, et al., NRAO/AUI/NSF, NAS

Disse spektrene har blitt konvertert til lydmønstre ved å tilknytte en tone til hver spektrallinje som sendes ut av molekylene som er til stede i det astronomiske objektet. Hver topp i grafen i bildet ovenfor er en spektrallinje.

Frekvensene og intensitetene til hver spektrallinje ble dermed omdannet til et lydspektrum som opprettholder de relative frekvensene og intensitetene til spekteret fra universet.

* * *

Du kan lytte til musikken på SoundCloud eller på nettsidene til ALMA Sounds. Du kan høre et eksempel i denne videoen:

Hva syns du om musikken?

Hovedbilde: Melkeveien over ALMA (ESO)

Relaterte innlegg

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.