Kan vi bli slukt av et sort hull?

Astronomer har funnet det nærmeste sorte hullet som noen sinne er oppdaget!

Sorte hull kan fremstå som mystiske og skremmende. De er tilsynelatende usynlige og kan sluke opp alt som kommer for nærme. Hvordan finner man egentlig et sort hull, og hvor nærme er egentlig det nærmeste sorte hullet?

Hvordan finne et sort hull?

Det er hovedsakelig to måter å oppdage et sort hull på:

1. Sorte hull som spiser

Dersom det finnes materie som er nærme nok det sorte hullet – for eksempel en stjerne, eller frittsvevende gass eller støv – vil det sorte hullet trekke det mot seg og på sikt sluke det opp. Denne materien vil ikke falle rett inn i det sorte hullet. I stedet vil det først samle seg i en skive rundt det sorte hullet, en såkalt akkresjonsskive.

Illustrasjon av et hurtigroterende sort hull som er omgitt av en akkresjonsskive. Illustrasjon: ESO, ESA/Hubble, M. Kornmesser

I denne skiven vil materien bli varmet opp til intense temperaturer – millioner av grader – på grunn av friksjon og gravitasjonskrefter inni skiven. Når noe blir veldig varmt, lyser det. Vi kan derfor «se» det sorte hullet på grunn av den lysende skiven av materie som omslutter det.

Da et sort hull ble fotografert for første gang i fjor, var det nettopp denne lysende skiven som ble avbildet:

Det første bildet av et sort hull! Bilde: EHT Collaboration

2. Stjerner og sorte hull som danser

Ikke alle sorte hull har materie i nærheten som de kan sluke til seg. De vil derfor ikke ha en lysende skive rundt seg, og vil se helt usynlige ut. Men vi kan oppdage de likevel – ved å se på gravitasjonskrefter!

I sentrum av galaksen vår ser vi for eksempel at stjernene går i baner rundt tilsynelatende ingen ting. Men gravitasjonskreftene tilsier at det må finnes et supermassivt sort hull som de går i bane rundt som veier flere millioner ganger så mye som sola.

Banene til stjerner rundt det sorte hullet i sentrum av Melkeveien. Illustrasjon: ESO

Vi kan også finne sorte hull som danser sammen med andre stjerner. Det finnes systemer der flere stjerner går i bane rundt hverandre og hvor det må finnes en «usynlig» stjerne som også går i bane for å forklare alle gravitasjonskreftene som virker inne i systemet. Det er med denne metoden at det nærmeste sorte hullet er blitt oppdaget.

Det nærmeste sorte hullet

Det nærmeste sorte hullet som er funnet så langt er en del av et trippelstjernesystem: ett sort hull og to stjerner som går i bane rundt hverandre.

Denne illustrasjonen viser banene til objektene i trippelsystemet kalt HR 6819. Dette systemet består av et indre par bestående av en stjerne (bane i blått) og et nyoppdaget sort hull (bane i rødt), samt et tredje objekt, også en stjerne, i en større bane (også i blått). Bilde: ESO/L. Calçada

Selv om dette er det nærmeste sorte hullet som er blitt funnet så langt, er det ikke spesielt nærme oss: Det er hele 1000 lysår unna! Til sammenligning er den nærmeste stjernen til jorda litt over fire lysår unna, noe som allerede er ufattelig langt, i menneskelig målestokk. Mens hele galaksen vår har en diameter på over 100 000 lysår. I hele denne galaksen vår har vi foreløpig bare funnet noen dusin sorte hull. Men forskerne tror det finnes hundrevis av millioner sorte hull i galaksen vår.

På grunn av den store avstanden er det ikke fare for at vi vil bli slukt av nettopp dette sorte hullet. Det kan riktig nok finnes sorte hull som er nærmere oss enn dette, og det kan finnes frittsvevende sorte hull der ute som vi kanskje ikke har mulighet til å oppdage. Men sannsynligheten for at et slikt sort hull skal passere oss og sluke opp jorda er forsvinnende liten, så jeg ville ikke bekymret meg for det.

Les mer:

Hovedbilde: Illustrasjon av et sort hull (Wallpaper Flare)

Relaterte innlegg

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.