10 fakta om Venus

Venus lyser så fint på kveldshimmelen nå for tiden. Hva med å lære litt mer om vår nærmeste nabo?

Venus kalles ofte Aftenstjernen eller Morgenstjernen. For når stjernene har forsvunnet i sollyset om morgenen, eller før de titter fram igjen etter at sola har gått ned om ettermiddagen, kan du i blant se en ensom, lyssterk prikk på himmelen. Det er planeten Venus.

1. Venus er en steinplanet.

Venus består hovedsakelig av stein og har derfor en hard overflate som det går an å stå på. (Gassplaneter består i stor grad av hydrogengass og har ikke en solid overflate.)

Det finnes fire steinplaneter i solsystemet vårt, hvor Venus er én av dem:

Steinplanetene i solsystemet vårt vist i riktig størrelsesforhold. Avstandene mellom dem er ikke vist korrekt. Fra venstre: Merkur, Venus, Jorden og Mars. Bilde: NASA

Steinene på overflaten til Venus ligner lavabergarter som vi finner på jorda. Disse lavabergartene skyldes tidligere vulkansk aktivitet som har ført til at store deler av planetens overflate er blitt tildekket av lava.

2. Venus har ingen måner.

Merkur og Venus er de eneste planetene i solsystemet som ikke har måner.

3. Venus er alltid tildekket av skyer.

Det første nærbildet av Venus ble tatt av romfartøyet Mariner 10 i 1974. Bildet er tatt med et ultrafiolett filter og fargene er forsterket for at man tydeligere skal se den skydekte atmosfæren:

Venus fotografert av Mariner 10 i 1974. Bilde: NASA

Pioneer 12 tok dette lignende bildet av Venus i 1979.

Skyene gjør at overflaten til Venus ikke er synlig fra verdensrommet. Men det går likevel an å fotografere overflaten fra rommet ved hjelp av radar, som kan se gjennom de tykke skylagene. Romfartøyet Magellan tok bilder av Venus i perioden 1990–1994 som blant annet resulterte i dette dramatiske, skyfrie bildet:

Venus fotografert av Magellan i 1991. Bilde: NASA/JPL

4. Venus er den varmeste planeten i solsystemet.

Selv om Merkur er nærmere sola og dermed mottar sterkere stråling fra sola, er Venus den planeten med varmest overflatetemperatur i solsystemet. Det skyldes den tykke atmosfæren til Venus. Atmosfæren består nesten utelukkende av karbondioksid, som er ekstremt god til å holde på varme (karbondioksid er stoffet som vi prøver å begrense mengden av i vår atmosfære for å bremse den globale oppvarmingen). Det har resultert i en overflatetemperatur på hele 470 grader.

5. Venus har flest vulkaner i solsystemet.

Overflaten til Venus er dekket av titusenvis av vulkaner. I tillegg til vulkaner finnes det fjell, daler, kanaler og kratre på Venus.

Overflaten på Venus. En vulkan kan ses i horisonten. Bilde: NASA/JPL

6. Venus er den eneste planeten i solsystemet som er oppkalt etter en kvinnelig gudinne.

Venus er oppkalt etter gudinnen for kjærlighet, skjønnhet og fruktbarhet. Planeten ble oppkalt etter henne fordi den var den mest lyssterke og vakre planeten på nattehimmelen.

Men ikke nok med det! Overflateformasjoner på Venus er derfor passende nok oppkalt etter bemerkelsesverdige kvinner, både mytologiske og virkelige. For eksempel den norrøne gudinnen Saga, forfatter Astrid Lindgren og astronom Cecilia Payne-Gaposchkin.

7. Venus er egentlig grå i fargen.

Sett fra verdensrommet ser Venus hvit ut på grunn av skyene som dekker planeten og reflekterer sollyset. Tar vi en titt på overflaten, er Venus egentlig grå. Men atmosfæren til Venus filtrerer sollyset slik at det hovedsakelig er oransje lys som slipper igjennom, noe som gjør at det grå landskapet oppleves oransje:

8. Venus er den første planeten som ble besøkt av et romfartøy.

Amerikanske Mariner 2 fløy forbi Venus i 1962. Det skjedde året etter at Yuri Gargarin ble det første mennesket som besøkte verdensrommet.

Mariner 2 hadde ikke med seg kamera, men målte temperaturen og magnetfeltet til Venus.

Etter det første romfartøyet fløy forbi Venus, har planeten blitt besøkt en rekke ganger av amerikanske, sovjetiske, europeiske og japanske romfartøy, som har flydd forbi, gått i bane rundt planeten eller landet på overflaten.

9. Venus er ikke et hyggelig sted for romfartøy.

Den tykke atmosfæren gjør at trykket på overflaten til Venus er så høyt at det tilsvarer å befinne seg rundt én kilometer under havet på jorda. Dette trykket, og den høye temperaturen på overflaten, har flere romfartøy fått føle på. Den høye temperaturen steker elektronikken om bord og trykket knuser romfartøyet. Det vil derfor være utenkelig å sende mennesker dit.

Det lengste et romfartøy har overlevd på overflaten til Venus, er litt over to timer. Rekorden ble satt av sovjetiske Venera 13 i 1981. Dette romfartøyet tok det første fargebildet fra overflaten på Venus:

Det første fargebildet av overflaten på Venus. Bilde: Soviet Space Agency, Dr Don P. Mitchell og Dr Paolo C. Fienga/Lunar Explorer Italia/IPF

10. Du kan se Venus på himmelen bare ved å bruke øynene dine.

Som nevnt innledningsvis er Venus godt synlig på himmelen vår som en slags aftenstjerne eller morgenstjerne. Venus er faktisk alltid mer lyssterk enn alle andre stjerner og planeter på himmelen vår. Den kan ses store deler av året.

Månen og Venus. Venus er den klare, lyse prikken nederst i bildet. Bilde: Pixabay

I likhet med Merkur kan Venus iblant observeres mens den passerer foran sola sett fra jorda, en såkalt Venuspassasje. En Venuspassasje er imidlertid et langt sjeldnere fenomen enn en Merkurpassasje fordi Venus har en større bane rundt sola og bruker lengre tid på en runde. Sola, Venus og jorda ligger derfor sjeldnere på linje slik at en Venuspassasje kan inntreffe. Passasjene kommer parvis med åtte års mellomrom på grunn av måten jorda og Venus beveger seg på i forhold til hverandre. Deretter tar det over hundre år til neste passasjerar. Sist gang var i 2004 og 2012, mens neste gang ikke blir før i 2117 og 2125.

Bilde fra Venuspassasjen i 2004. Den sorte prikken er Venus. Bilde: Wikipedia

* * *

Deler av teksten i dette innlegget er hentet fra boka mi, Den lille boka om universet, som du kan lese mer om her! Kan du noen flere kule fakta om Venus? Del gjerne i kommentarfeltet!

Les mer:

Jeg har tidligere skrevet flere innlegg i «10 fakta om»-serien. De finner du her 🙂

Hovedbilde: NASA

Relaterte innlegg

Kommentarer

  1. Rachel Steinsland sier:

    Veldig lærerikt for meg. Klokka er va 07.35, staden er Mosterhamn, Bømlo. Eg ser ein stor, sterk planet (stjerne), som eg da tror er Venus. Har flytta seg litt sørover, sidan i går kveld. Han var ganske nær månen.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.