Bøker: «Baby University»-bøker om verdensrommet

Er det noen gang for tidlig å begynne å lære om universet?

Baby University er en bokserie for babyer som tar for seg mange vitenskapelige temaer, med mål om å tilby «Enkle forklaringer av komplekse ideer for ditt fremtidige lille geni!» Bøkene tar for seg et tema hver, med temaer som evolusjon, kjernefysikk, elektromagnetisme og astrofysikk. Jeg har testet ut bøkene som har temaer relatert til verdensrommet!

Vebjørn utforsker astronomibøkene.

Astrophysics for babies

Så fort jeg så at denne boka eksisterte, måtte jeg selvfølgelig ha den. Det finnes mye spennende å fortelle om i universet, og jeg var spent på å se hvordan forfatteren valgte å forklare astrofysikk til en baby.

Boka starter med å fortelle om sola og hvordan stjerner fungerer. Deretter handler boka i stor grad om grunnstoffenes opprinnelse: at hydrogen og helium ble dannet like etter det store smellet og hvordan mange av grunnstoffene i periodetabellen har blitt dannet av stjerner på forskjellige måter. Videre forklarer boka hvordan grunnstoffene som lages i stjerner går i et kretsløp: En stjerne dannes fra en sky av støv og gass, og grunnstoffene produsert i løpet av stjernens liv blir spredt utover i galaksen når stjernen dør, som senere går til å danne nye stjerner og planeter – og babyer!

Boka er ikke supert skrevet og oppfattes noe rotete og forvirrende. Illustrasjonene er fine nok, men noe repeterende til tider.

En helt OK bok, som jeg skulle ønske at var bedre.

Rocket science for babies

Vi har lært veldig mye om solsystemet og universet gjennom å bruke romfartøy og romteleskoper. Derfor må selvfølgelig beibisen lære om hvordan romfart fungerer.

Denne boka gir, i følge sin beskrivelse, en introduksjon til luftfartsteknologi. Det gjør den. Nesten hele boka er skuffende nok viet til å forklare hvordan en flyvinges form gjør at et fly kan løftes opp fra bakken, før den helt til slutt forklarer hvordan raketter løftes opp fra bakken ved å skyte drivstoff ut bakenden. Det er med andre ord veldig lite om raketter og romfart i denne boka, som gjør at den ikke lever opp til tittelen sin. Boka er dårlig skrevet og uinspirerende å lese, kombinert med tidenes kjedeligste illustrasjoner.

Denne boka er mildt sagt dårlig og anbefales ikke.

ABCs of Space

I denne boka viser hver side en bokstav i alfabetet, en tegning og flere nivåer med tekst. Først bare navnet på objektet, for eksempel «Asteroide» under «A». Deretter kommer en kort forklaring og deretter en litt mer dyptgående forklaring. På den måten kan man tilpasse mengden informasjon til alderen på barnet. Det er en fin idé!

ABC-bøker er egentlig veldig koselige. Men når temaet begrenses for mye, blir det fort at en del av bokstavene står for ting som ikke er så interessante eller ting som er for sære, fordi det ikke er noe særlig med alternativer å velge mellom. Det syns jeg skjer noen ganger i denne boka, for eksempel K for Keplers lover og P for penumbra. Dette er ikke temaer jeg ville tenkt at var naturlig å nevne i en barnebok som skal introdusere barn for verdensrommet, men som blir «tvunget» med fordi alfabetet må fylles ut.

En helt grei ABC-bok om verdensrommet, hvor utvalget av temaer ikke alltid er like godt.

Bonusbok: 8 Little Planets

Forfatteren bak Baby University-bøkene har også blant annet gitt ut boka 8 Little Planets, en bok på rim om de forskjellige planetene i solsystemet vårt.

Boka starter med den ytterste planeten, Neptun, og jobber seg innover mot sola. Boka er utrolig søtt illustrert og teksten er fin. Ulempen for norske babyer er at den er på engelsk, men jeg tenker den kan komme til sin rett når lille Vebjørn etter hvert skal begynne å lære seg engelsk på skolen.

Dette er min klare favoritt blant alle bøkene som er nevnt her.

* * *

Hva syns du om disse bøkene, hvis du har lest noen av dem?

Jeg tviler på at jeg kommer til å kjøpe noen flere bøker i serien, for jeg syns generelt at kvaliteten ikke var spesielt bra.

Det blir garantert flere bokanmeldelser av astronomibøker for barn i årene fremover. Jeg tar gjerne imot tips til bøker jeg burde sjekke ut! Jeg har tidligere skrevet om boka Professor Astrokatt, som jeg likte godt.

Relaterte innlegg

Kommentarer

  1. annavalberg sier:

    Jeg og 3-åringen så på de bøkene da vi var på Teknisk museum sist, men konkluderte som deg med at de var skuffende. Jeg synes heller ikke de passet særlig godt for småtten. Den siste har jeg imidlertid ikke sett. Gleder meg til DU skal lage astronomi-barnebøker 😀

    1. Det er synd de ikke er bedre! Vi får se om jeg kommer på noe lurt etter hvert 😉

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.