Astroplakater for livets viktigste øyeblikk

Hva foregikk i verdensrommet på den viktigste dagen i ditt liv?

Det har etter hvert blitt et stort utvalg av plakater man kan få trykket opp for å markere en spesiell dag i livet sitt – enten det er fødselsdag, forlovelse, bryllup, osv. – der plakaten tilpasser seg datoen det er snakk om. Flere av disse har astronomitema og jeg tar en titt på dem her! Kanskje kan de være aktuelle som julegaver i år?

Kart over stjernehimmelen

Hva med en plakat som viser hvordan stjernehimmelen så ut over et bestemt sted på en valgt dato og klokkeslett? Hvilke stjerner du ser på himmelen over deg varierer gjennom året og i løpet av et døgn på grunn av jordas bane rundt sola og jordas rotasjon.

Her finnes det mange tilbydere, så det er egentlig bare å finne et design man selv liker. Det kan være lurt å tenke på om man vil ha navn på stjernebildene eller ikke, og om stjernebildene skal være tegnet inn.

Selv syns jeg Under Lucky Stars har en fin versjon – som kan tilpasses en del (farger, grafikk, tekst):

En lignende versjon finnes også hos norske Plakatbar, som er bra, for de utenlandske plakatene kan bli ganske stive i prisen med porto og toll på toppen. Det finnes også en del alternativer på Etsy hvor du kan laste ned plakaten og printe ut selv. Og dersom du printer selv kan du få plakaten i et mindre format, om du ønsker det. Jeg syns for eksempel denne ser fin ut.

Kart over solsystemet

Eller hva med en plakat som viser planetenes plassering for den valgte datoen? Hos The Planets Aligned kan du få lagd en plakat som dette (med forskjellige valgmuligheter):

Her vet jeg ikke hvor ofte den samme konfigurasjonen vil inntreffe, men jeg vil tro det er snakk om mange hundre år, fordi de ytre planetene bruker så mange år på å gå i bane rundt sola (den ytterste planeten, Neptun, bruker hele 165 år). Så her får man et relativt sjeldent motiv.

Både stjernenes og planetenes plassering på en gitt dato gir litt assosiasjoner til astrologi og horoskoper – hvordan livet tilsyenlatende bestemmes av plasseringen av planetene i forhold til stjernene i øyeblikket man blir født (les mer om dette i blogginnlegget Hva forteller stjernene om det nye året?). Men hvis man ser bort fra denne siden ved det, er det fint med en «personlig» plakat som samtidig kan vise fram noen stjernebilder eller hvilken rekkefølge planetene i solsystemet ligger i. Jeg tenker at et barnerom (i alle fall mitt barns rom) bør ha en plakat med solsystemet, og da er det artig å kunne kombinere det med for eksempel barnets fødselsøyeblikk.

Månefase

Hvilken månefase det var på din spesielle dag er kanskje mest interessant hvis du er veldig glad i månen, ettersom fasene gjentar seg hver måned og sånn sett ikke er så spesielle. Og så bør du være litt heldig med hvilken månefase det var på datoen din. Plakaten kan se litt stusselig ut dersom det var nymåne eller en svært liten månefase.

Hos My Lunar Phase finner du plakater som ser ut som dette (her kan man også gjøre noen personlige valg):

* * *

Kunne du tenkt deg en slik plakat? Hvilken ville du i så fall valgt og hvilken dato i livet ditt skulle den representert?

Relaterte innlegg

Kommentarer

  1. Irene Ødegård sier:

    15.12.2005

    1. Hva skjedde på den datoen? 🙂

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.