Universet vs. hverdagen

Det er ikke alltid lett å forene hverdagen med universet, eller motsatt.

Jeg får i blant spørsmål om hvordan universet endrer mitt syn på livet og hverdagen. For det finnes ikke noe det er et større sprik mellom enn den nære, lille hverdagen og det fjerne, store universet. Men hverdagen endrer også mitt syn på universet.

Det dystre synet

Universet kan i blant gjøre at jeg føler meg liten og at hverdagen og livet føles meningsløst. Universer gjør det tydelig at jeg er så bitte liten i et ufattelig stort univers, og universet bryr seg ikke om at verken jeg eller jorda finnes eller hvordan vi har det her. Det er samme hva jeg gjør med livet mitt, for om rundt fem milliarder år vil jorda bli slukt opp av den døende sola uansett.

Det er ikke mulig å ha et stort mørkere syn på livet enn det. Da jeg var i begynnelsen av tyveårene var det nettopp dette synet som dominerte livet mitt. Jeg hadde det ikke særlig bra. Det positive var at det ledet meg i retningen av å studere astronomi. Og astronomien skulle vise seg å bidra til å endre mitt syn på livet.

Det positive synet

Samtidig som universet kan få meg til å føle meg liten og meningsløs, kan det være befriende at det ikke er avgjørende for universets gang hva jeg gjør og ikke gjør, eller hvor bra eller dårlig jeg gjør ting. Jeg kan velge å leve livet mitt slik jeg selv ønsker, uten at universet går under av den grunn.

Etter å ha lært mer om universet og hva som finnes der ute, har universet fått meg til å sette mer pris på livet. Jorda er foreløpig det eneste stedet i universet hvor vi vet at liv eksisterer og vi lever her i så kort tid. Det gjør oss heldige som får leve og oppleve universet!

Men livet er for kort og spesielt til å fylle det med ting man ikke bryr seg om eller som gjør en ulykkelig. Det har gjort meg flinkere til å prioritere hva jeg gidder å bruke tid og krefter på. Det har også gjort meg flinkere til å prøve å følge alle drømmene mine. Jeg vil leve livet mitt så godt og fullt jeg kan mens jeg har sjansen, og ikke ende opp med å angre på masse jeg ikke gjorde.

Hverdagsblikket

Det føles i blant tullete å bruke så mye tid og krefter på universet som jeg gjør. Det kan være vanskelig å ha fokus på universet i hverdagen og tenke at det er en relevant ting å bruke tiden på. Spesielt nå som jeg er mye hjemme i mammaperm med 9-måneder gamle Vebjørn, er jeg ikke så veldig interessert i å tenke på universet. Jeg har bare lyst til å være hjemme og kose meg med hverdagen og de små øyeblikkene. Å holde denne lille gutten i armene og få han til å føle seg trygg og smile betyr alt.

Det er egentlig ikke mulig å befinne seg i begge verdener – hverdagen og universet – på samme tid. Prøver jeg å være begge steder samtidig, kommer det ikke noe godt ut av det for noen av partene. Så lenge Vebjørn er våken, er det bare han som gjelder. Og så tilbringer jeg litt tid med universet mens han sover.

* * *

Jeg har tidligere skrevet litt om hvordan universet kan påvirke synet på livet på jorda, med mer fokus på det politiske aspektet.

Hvordan opplever du hverdagen og universet?

Hovedbilde: pxhere

Relaterte innlegg

Kommentarer

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.