Månedens bilde: Total solformørkelse fra La Silla

Den store astronomiske begivenheten i juli var den totale solformørkelsen som var synlig fra La Silla-observatoriet i Chile.

Jeg var tilstede i Chile under solformørkelsen og har allerede skrevet et blogginnlegg om opplevelsen. Men skjedde så mye i løpet av Chile-turen at jeg nesten har glemt den totale solformørkelsen. Nå som turen er over og distraksjonene er færre, er det fint å ta meg tid til å tenke tilbake på det. Bildet ovenfor viser solformørkelsen under dens totale fase sett over La Silla-observatoriet.

Her er livestrømming av solformørkelsen:

Den totale solformørkelsen var virkelig noe helt spesielt. Det er en sånn opplevelse som gir meg gåsehud og tårer i øynene. Men i øyeblikket det var over, fikk jeg følelsen av at det egentlig aldri skjedde, for det var så surrealistisk. Det er ikke sammenlignbart med noe annet og det var så fort overstått.

Alle solformørkelsens faser. Bilde: ESO/P. Horalek

Det er utrolig å tenke på den kosmiske tilfeldigheten det er at Sola er 400 ganger større enn Månen, samtidig som den er 400 ganger lenger unna, slik at vi kan få oppleve en total solformørkelse slik som vi gjør på Jorda.

Fra hva jeg har lest på nettet, virker det lite trolig at man kan oppleve lignende solformørkelse fra noe annet himmellegeme i solsystemet.

Nærbilde av Sola under den totale fasen. Bilde: ESO/P. Horalek

Denne videoen viser seg hvordan Månens skygge bevegde seg over jordoverflaten under solformørkelsen:

Her er skyggen fotografert av det kinesiske romfartøyey Longjiang-2 som går i bane rundt Månen.

Månens skygge på Jorda under solformørkelsen, fotografert fra bane rundt Månen. Bilde: CNSA / Harbin Institute of Technology

Her er den totale fasen sett fra rommet av romteleskopet SOHO:

Solformørkelsen sett fra verdensrommet av solteleskopet SOHO. Bilde: NASA/SOHO

Mange av de andre i gruppen hadde sett opptil flere totale solformørkelser tidligere og begynte øyeblikkelig å snakke om den neste totale solformørkelsen de kunne tenke seg å se. Det hadde vært herlig å sett flere, men det spørs om jeg kommer til å gjøre det. Det krever en del å planlegge reisen til den spesifikke destinasjonen hvor den totale solformørkelsen kan ses fra og man har heller ingen garantier for at man får skyfri himmel.

Den gode nyheten er at dersom man venter lenge nok, vil en total solformørkelse en gang bli synlig fra der du bor.

Kart over områder som en total solformørkelse kan ses fra i perioden 1001–2000. Grafikk: Wikipedia Commons

Jeg tror uansett at sannsynligheten er liten for noen gang å se en annen total solformørkelse som kan måle seg med å se det fra La Silla-observatoriet.

Har du sett en total solformørkelse før?

Hovedbilde: Solformørkelsen under den totale fasen (ESO/R. Lucchesi)

Relaterte innlegg

Kommentarer

  1. Vegard sier:

    Misunner deg opplevelsen i Chile, har alltid hatt lyst å oppleve en total solformørkelse. Har sett meg ut formørkelsen i Sør-Spania i 2027, hadde vært gøy å reise dit. Da er ungene mine store nok til å kunne bli med også. Så får jeg se om det blir noe av det 🙂

    1. Det høres jo ut som en super plan! 😀

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.