Teleskopsightseeing i Chile: Very Large Telescope

Verdens mest avanserte astronomiske observatorium for synlig lys.

Very Large Telescope (VLT) regnes som flaggskipteleskopet til European Southern Observatory (ESO). Teleskopet så sitt første lys i 1998 og har gjort viktige astronomiske observasjoner.

VLT. Bilde: ESO/S. Brunier

Hva er VLT?

VLT er ikke bare ett, men åtte teleskoper som kan jobbe sammen for å studere universet i synlige og infrarøde bølgelengder. De fire hovedteleskopene (UT1, UT2, UT3 og UT4) har speil på 8,2 meter i diameter. I tillegg er det fire flyttbare hjelpeteleskoper med speildiametre på 1,8 meter. Hovedteleskopene kan brukes hver for seg eller sammen. Når de eller hjelpeteleskopene jobber sammen, danner de et svært interferomenter, Very Large Telescope Interferometer (VLTI). Lysstrålene som samles av de forskjellige teleskopene kombineres da ved hjelp av et komplisert speilsystem i underjordiske tuneller.

VLT i solnedgang. Bilde: G. Hüdepohl (atacamaphoto.com)/ESO

VLTs teleskoper er fullpakket med instrumenter som vidvinkelkameraer, vanlige kameraer og spektrografer med adaptiv optikk, samt multiobjekts-spektrografer.

De fire hovedteleskopene har fått navnene Antu, Kueyen, Melipal og Yepun. På språket til urbefolkningen Mapuche betyr disse navnene Solen, Månen, Sørkorset og Venus.

Vitenskap med VLT

VLT er det mest produktive bakkebaserte teleskopet i verden, og observasjonene har resultert i et gjennomsnitt på mer enn én fagfelleevaluert forskningsartikkel per dag.

VLT har bidratt til astronomien med flere banebrytende observasjoner. For eksempel det første bildet av en eksoplanet (2004) og sporing av enkeltstjerner i bane rundt Melkeveiens supermassive sorte hull (2018).

Beliggenhet

VLT ligger 2635 meter over havet i Atacamaørkenen i Chile. Den er en del av Paranal-observatoriet.

VLT, med den snødekte, 6720 meter-høye vulkanen Llullaillaco i bakgrunn. Bilde: ESO/G.Hüdepohl (atacamaphoto.com)

Astronomer som besøker Paranal for å observere, bor på hotellet kalt Residencia. Du har kanskje sett det i James Bond-filmen Quantum of Solace. Hotellet er en oase med sine mange grønne planter og svømmebasseng i den ellers Mars-lignende ørkenen. Det var dessverre ikke mulig å få til at vi fikk tilbringe en natt der. Det hadde vært utrolig stas! Men jeg fikk meg i alle fall en svømmetur i bassenget før vi dro derfra 😀

Residencia. Bilde: I. Werz-Rein

Omvisning

Vi fikk se innsiden av UT2. De vippet ned teleskopet slik at vi fikk se hovedspeilet, samt se hvordan teleskopet beveger seg. De flyttet også på kuppelen og åpnet taket for oss. 

Men så skulle teleskopet begynne å observere for kvelden, så vi gikk ut på VLT-plattformen for å se på solnedgangen, som var helt fantastisk. Vi kunne se utover et hav av skyer som lå under oss.

Det ble stadig mørkere og alle teleskopene gjorde seg klare for å sette i gang med sine observasjoner. Da fikk vi se det ene teleskopet skyte laser mot himmelen. Det var gøy å se, for jeg var på forhånd usikker på om bildene jeg har sett av slike lasere (som på bildet lenger opp i innlegget) gir et riktig inntrykk av hva man vil se når man står ved siden av teleskopet. Det gjorde det faktisk! De skjøt laseren mot himmelen i mange minutter.

Paranal-observatoriet var et veldig spennende sted å besøke!

Les mer:

Hovedbilde: VLT (F. Char/ ESO)

Relaterte innlegg

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.