Teleskopsightseeing i Chile: Extremely Large Telescope

Verdens største teleskop for synlig lys!

European Southern Observatory (ESO) er i ferd med å bygge Extremely Large Telescope (ELT), et teleskop som etter planen skal skal se sitt første lys fra universet i 2025. ELT befinner seg rundt 3000 meter over havet i den chilenske Atacamaørkenen, og i dag har vi fått omvisning på byggeplassen!

Teleskopet

ELT vil ha et hovedspeil med en diameter på utrolige 39 meter. Dette er et stort hopp i størrelse sammenlignet med dagens største optiske teleskoper som har en diameter på rundt 10 meter. ELTs speil skal bestå av 798 heksagonale speilsegmenter med en diameter på 1,4 meter hver.

ELT sammenlignet med Nidarosdomen i Trondheim. Bilde: ESO

Med dette speilet vil ELT samle 100 000 000 ganger mer lys enn øynene våre kan og 26 ganger mer lys enn et enkelt teleskop som er en del av Very Large Telescope (VLT; det kommer blogginnlegg om det også). ELT baserer seg i stor grad på teknologien fra VLT, bare blåst opp i mye større format.

ELT skal bruke adaptiv optikk for å få best mulig observasjoner av universet, som innebærer å skyte lasere til himmels.

Illustrasjon av ELT mens det bruker sine adaptiv optikk-lasere. Bilde: ESO/L. Calçada

Vitenskap med ELT

Det er mye spennende vitenskap som skal gjøres med ELT. Teleskopet skal blant annet ta bilder av steinplaneter i den beboelige sonen rundt andre stjerner og lære mer om atmosfærene deres.

Med sin fantastiske oppløsning og sensitivitet, vil ELT kunne se fjernere objekter enn vi har sett tidligere. ELT skal benytte seg av dette for å lære mer om de aller første stjernene og galaksene som ble dannet, og studere hvordan galakser utvikler seg.

Teleskopet vil også studere mørk materie og mørk energi.

Omvisning på byggeplassen

I dag fikk vi tatt turen til toppen hvor ELT skal stå. Byggeprosessen er i gang, men det er fortsatt et godt stykke igjen. Her er noen bilder fra turen:

ELT skal befinne seg på denne toppen. De har sprengt bort toppen av fjellet for å gjøre det flatt og fint til å bygge teleskop der.
Fullt utrustet for omvisning på byggeplass.
Byggeprosessen har foreløpig ikke kommet så langt.
Markering av koordinater som bestemmer hvor teleskopet skal stå.
Utsikten fra toppen. De snøkledde Andesfjellene kan skimtes i det fjerne.

Det er vanskelig å forestille seg at denne røffe byggeplassen i løpet av noen år skal forvandles til et teknologisk avansert teleskop. Jeg håper jeg får besøke det ferdige resultatet en gang!

Les mer:

Hovedbilde: konseptskisse av ELT (ESO/L. Calçada)

Relaterte innlegg

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.