Den totale solformørkelsen i Chile 2019

I dag blokkerte Månen for Solen sett fra Chile, slik at en total solformørkelse inntraff.

Jeg har tidligere skrevet om hva som gjør at solformørkelser inntreffer og hva som skal til for at det skjer da vi kunne se en delvis solformørkelse fra Oslo i 2015. Jeg har aldri sett en total solformørkelse før, så jeg var spent på om det ville leve opp til forventningen om at dette er noe man bør få med seg en gang i løpet av livet.

Opplevelsen

Jeg så solformørkelsen fra La Silla-observatoriet til European Southern Observatory (ESO).

Her er noen bilder fra dagen:

Solformørkelsesselfie!
Den påbegynte solformørkelsen sett gjennom solformørkelsesbriller.
Den delvise solformørkelsen projisert mange ganger på et papir.

Det første jeg merket etter hvert som Månen bevegde seg foran Solen, var at det ble kaldere. Jo mer av Månen som dekket for Solen, desto mer annerledes ble lyset som falt på landskapet.

Det var en stor fordel å stå ved siden av flere som hadde sett en total solformørkelse tidligere, slik at jeg kunne få tips om hva jeg burde se etter. Fordi vi hadde så god utsikt utover landskapet, kunne vi faktisk se skyggen bevege seg over landskapet når solformørkelsen gikk mot sin totale fase.

Solformørkelsen like før den totale fasen. Landskapet til venstre er skyggelagt, mens landskapet til høyre fortsatt er opplyst.
Solformørkelsen under den totale fasen. Venus kan ses som en liten, lys prikk under Sola.

Den totale fasen var helt fantastisk! Den var enda mer spektakulært enn jeg hadde trodd og formørkelsen så større ut på himmelen enn forventet. Jeg skjønner godt hvorfor det sies at man ikke har opplevd en solformørkelse før man har sett en total solformørkelse.

Den totale fasen gikk veldig fort over. Man har jo lyst til at den skal vare og vare, ettersom det er så vakkert. Den holdt på i rundt tre minutter, som ikke er så verst. Den kan maksimalt vare rundt 7,5 minutter, men det er en sjeldenhet å få oppleve det.

Alle bildene her ble tatt med mobiltelefonen min. Jeg gleder meg til å se de profesjonelle bildene når de blir publisert!

Vitenskap under solformørkelsen

Dette er én av få ganger at en total solformørkelse har vært synlig fra et profesjonelt observatorium. Sist gang var på Maunea Kea i Hawaii i 1991.

Det betyr at det kan gjøres vitenskapelige observasjoner under solformørkelsen. For eksempel observasjoner av solatmosfæren og koronaen. Merkur var synlig under formørkelsen, og det utnyttet Den europeiske romfartsorganisasjonen (ESA) for å studere planetens eksosfære som en forberedelse til BepiColombo-oppdraget som er på vei dit. I tillegg ble det gjort en gjentagelse av eksperimentet som Arthur Eddington gjorde under solformørkelsen i 1919 for å teste den generelle relativitetsteorien.

* * *

Da gjenstår det bare å si god natt fra La Silla!

Solnedgang over La Silla.

Nå skal vi snart inn på bussen og kjøre hele natten. I morgen tidlig ankommer vi Paranal-observatoriet hvor Very Large Telescope befinner seg, og hvor de er i ferd med å bygge Extremely Large Telescope. Det blir stas å se!

Les mer:

Hovedbilde: Grafikk for solformørkelsen (ESO)

Relaterte innlegg

Kommentarer

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.