På vei til Chile for å se total solformørkelse og mer!

I skrivende stund er jeg på vei til Chile hvor jeg skal se den totale solformørkelsen som inntreffer neste uke, samtidig som jeg skal besøke ESO sine teleskoper!

Denne uken er pressekontaktene fra medlemslandslandene til European Southern Observatory (ESO) og noen andre land samlet i Chile for sitt årlige møte. Jeg representerer Norge. Sist gang møttes vi i Tyskland, hvor ESO har sitt hovedkvarter. Denne gangen går turen til Chile hvor ESOs teleskoper befinner seg. Turen ble lagt til dette tidspunktet for at det skulle klaffe med den totale solformørkelsen som vil være synlig derfra på tirsdag. I dagene etter formørkelsen skal vi besøke ESOs mange teleskoper i regionen.

Jakten på en solformørkelse

Totale solformørkelser er relativt sjeldne og man må som regel reise langt og til et spesifikt sted for å kunne få med seg en. Det må derfor kunne sies å være «once in a lifetime» å faktisk få til å få sett en total solformørkelse.

Hvis du drømmer om å se en total solformørkelse selv, har du disse destinasjonene å velge mellom de neste 20 årene:

Dette verdenskartet viser hvor alle totale solformørkelser i perioden 2019–2040 kan observeres fra. Illustrasjon: T. Matsopulos/NASA

Har du sett en total solformørkelse før? Eller planlegger du å gjøre det i fremtiden?

Solformørkelsen i Chile

I år faller den totale solformørkelsen over Chile og utrolig nok over observatoriene til ESO, som befinner seg i fjellene i Atacamaørkenen.

Kart som viser området som den totale solformørkelsen kan ses fra, hvor en rekke teleskoper også er kartlagt. Illustrasjon: ESO

Jeg skal se på solformørkelsen fra La Silla-observatoriet sammen med andre ESO-representanter, presse og de 300 andre som fikk kjøpt seg billetter til å se solformørkelsen derfra. Observatoriet befinner seg 2400 meter over havet.

I beste fall vil solformørkelsen se ut som dette:

Denne kunstneriske fremstillingen viser hvordan den totale solformørkelsen som skal inntreffe 2. juli 2019 kommer til å se ut fra ESOs La Silla-observatorium i Chile. Solen vil være ganske lav på den vestlige himmelen, og hvis himmelen er klar, skal flere planeter og lyse stjerner også være synlige. Illustrasjon: M. Druckmüller, P. Aniol, K. Delcourte, P. Horálek, L. Calçada/ESO

Krysser fingrene for skyfri himmel!

I den grad jeg har tilgang på wifi, kommer jeg til å prøve å være aktiv på Instagram og Snapchat, så følg meg gjerne der 😀

Les mer:

Hovedbilde: Kunstnerisk fremstilling av solformørkelsen sett fra La Silla i 2019 (M. Druckmüller, P. Aniol, K. Delcourte, P. Horálek, L. Calçada/ESO)

Relaterte innlegg

Kommentarer

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.