TV-serie: «One Strange Rock»

Dokumentarserien One Strange Rock forteller historien bak den underlige steinen vi bor på.

Hvorfor er Jorden som den er? Hva skiller den fra andre planeter? Hvordan samspiller forskjellige organismer for å holde kloden – og oss – i live? Og hvordan har verdensrommet påvirket kloden vår? På Netflix kan du i disse dager se dokumentarserien One Strange Rock (som forøvrig kom i 2018). Her møter vi verten Will Smith og åtte astronauter (deriblant Chris Hadfield og Mae Jemison) som har vært ombord Den internasjonale romstasjonen, og som bidrar med sitt perspektiv på Jorden.

Dokumentarserien består av 10 episoder og er produsert av National Geographic, hvor Darren Aronofsky er med som produsent. Hver episode tar for seg et tema, som hvordan Jorden ble dannet, hvordan kloden og livet her er beskyttet fra verdensrommet, og hvordan livet begynte her.

Her er en trailer for serien:

Dommen

Serien er fantastisk flott å se på, men det gjelder jo det meste nå til dags. Serien besøker en rekke eksotiske destinasjoner, deriblant Svalbard og Kautokeino, og snakker med mennesker og forskere som jobber der, for å se på ulike sider av livet på Jorden og Jordens historie. Jeg fikk både se og høre ting jeg ikke visst fra før.

Astronautene er flotte å høre på, og involveres også personlig i de forskjellige temaene. I blant virker det riktignok litt påtvunget at nettopp astronautene skal kommentere forskjellige sider ved Jorden og skulle knytte fakta om Jorden opp mot deres opphold på romstasjonen. Det føles litt som en gimmick å ha de med.

Will Smith gjør det greit som vert, men har ikke samme gravitas som for eksempel David Attenborough og Morgan Freeman. Will Smith høres litt ut som den i overkant entusiastiske kompisen din som bare fortelle deg alt det kule han vet om Jorden. Det meste er voldsomt overdramatisert og akkompagneres av kleine one-linere og søke analogier. Jeg tror det er dette som gjorde at jeg heller ikke ble fortrolig med Cosmos-serien. Jeg sitter igjen med en følelse av at «dette er skikkelig amerikansk». Det blir nesten litt tullete innimellom.

Kort oppsummert: vakker og interessant, men overdramatisk og til tider klein dokumentarserie.

Det skal etter hvert komme sesong 2 av One Strange Rock.

* * *

Har du sett serien? Hva syns du?

Les mer:

  • Jorden (Store norske leksikon)

Relaterte innlegg

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.