God påske fra Eggtåken!

Det er påske og tid for påskeegg – også i universet.

Bildet ovenfor viser den protoplanetariske tåken kalt Eggtåken. Tåken er resultatet av at en rød kjempestjerne har kastet av seg sine ytre gasslag mot slutten av livet sitt. Den døende stjernen sender i tillegg ut to lysstråler i hver sin retning.

Det meste av støvet i tåken er i form av karbon som er blitt produsert i fusjonsprosesser inni den døende stjernen, for deretter å bli kastet ut i verdensrommet.

Bildet er kunstig fargelagt for at astronomer skal kunne studere hvordan lyset reflekteres av støvpartiklene i tåken før det blir sendt i vår retning. De forskjellige fargene illustrerer at lyset reflekteres med ulike polariseringer, dvs. lyset svinger i forskjellige retninger.

Eggtåken befinner seg 3000 lysår unna i stjernebildet Svanen. Dette bildet av Eggtåken ble tatt av Hubbleteleskopet.

Påskeplaner

Mine planer for påsken er først og fremst å ha kvalitetstid med lille Vebjørn (som ble to måneder forrige uke) og mannen, spise litt påskegodteri og forhåpentligvis få noen fine trilleturer i vårværet. I tillegg skal jeg jobbe videre med boka jeg holder på å skrive, samt rydde og ordne litt hjemme 🙂

Hva er dine planer for påsken?

Les mer:

Hovedbilde: Eggtåken (NASA and the Hubble Heritage Team (STScI/AURA)
Acknowledgment: W. Sparks (STScI) and R. Sahai (JPL))

Relaterte innlegg

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.