Barbie er blitt astrofysiker

Til høsten lanseres astrofysiker-Barbie.

Mattel har samarbeidet med National Geographic om nye Barbie-dukker som har vitenskapelige yrker hvor kvinner er underrepresentert, deriblant astrofysiker. Den mye kritiserte barneleken starter sin karriere som astrofysiker høsten 2019. I anledning Barbies 60-årsjubileum i år er det dessuten kommet en ny astronaut-Barbie.

Astrofysiker-Barbie

Astrofysiker-Barbie kommer med et teleskop (av typen Newton-teleskop) og stjernekart, og hun er ikledd genser med stjernetåkemotiv. Dette er ikke akkurat de mest representative arbeidsverktøyene for en astrofysiker. Det hadde vært mer passende å kalle henne astronom.

Astrofysiker-Barbie med et Newton-teleskop (som forresten er feilmontert i dette bildet) og stjernekart. Bilde: Mattel

Men jeg kan forstå at det kan være litt kjedelig å sette astrofysiker-Barbie bak en datamaskin for å drive med beregninger og simuleringer, og at det ville vært upraktisk å skulle gi henne et profesjonelt teleskop.

Mattel sier selv om astrofysiker-Barbie: «Barbie allows girls to try on new roles through storytelling by showing them they can be anything and, through our partnership with National Geographic, girls can now imagine themselves as an Astrophysicist, Polar Marine Biologist and more. Barbie and National Geographic represent a powerhouse combination and our joint creative efforts allow kids to explore the world and different career fields right in their own homes.»

Kritikk

Den kommende Barbie-dukken har – ikke overraskende – blitt møtt med kritikk. Ikke nødvendigvis på grunn av yrkesvalget, selv om flere mener at Barbie-dukker er en dårlig måte å rekruttere jenter til realfag på. Hovedproblemet er at Barbie fortsatt er Barbie: tynn, blond, rosa og alt for perfekt.

Barbie har absolutt sine kritikkverdige sider. Men det er positivt at barn som gjerne vil ha Barbie-dukker har muligheten til å velge Barbie-dukker fra et bredt spekter av karriereveier. «Astrofysiker» er ikke et yrke som er naturlig å tenke på som en mulig karrierevei for de fleste, så en slik Barbie-dukke kan kanskje inspirere jenter til å ta nettopp det valget (eller i alle fall vurdere det) – dersom Barbie-dukker har den påvirkningskraften som Mattel liker å tro at de har. Men kanskje overskygges den potensielt positive påvirkningskraften av et potensielt negativt kvinnesyn og utseendefokus …

* * *

Jeg hadde selv noen Barbie-dukker jeg lekte med når jeg var liten. Spesielt husker jeg at jeg hadde en rytter-Barbie og en skikkelig fin Barbie-hest. Det passet godt for meg ettersom jeg hadde dilla på hester på den tiden. Men jeg husker også at jeg hadde en Baywatch-Barbie som skulle forestille Pamela, noe som kanskje var litt mer suspekt … Det er litt rart at den fantes i det hele tatt. Men den kom med en delfin som lagde lyd, så det var jo stas!

Hva syns du om at det skal lanseres en astrofysiker-Barbie? Kommer du til å kjøpe den?

Hovedbilde: Mattel

Relaterte innlegg

Kommentarer

  1. Marianne Borkenhagen sier:

    Det er vanskelig å komme vekk fra at noen jenter (og gutter) liker å leke med barbie. Skulle gjerne sett at dukken kom med noe mer realistiske former, men det tenker jeg blir en annen diskusjon. Så lenge barbie dukkene finnes i sitt format tenker jeg at det ikke bør stå noe i veien for at hun får utviklet sitt intellekt!

    1. Det tenker jeg også! De har faktisk lagd Barbie i noen forskjellige kroppsfasonger: https://www.nytimes.com/2016/01/29/business/barbie-now-in-more-shapes.html. Men jeg vet ikke hvor lett tilgjengelig de er.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.