Sitater om universet

Hva kan man si om universet?

Det finnes mange klisjéfylte sitater om universet. Det kan være ting vi har hørt om så mange ganger før at de har mistet all sin betydning og fascinasjon, som det at vi er lagd av stjernestøv. Eller det kan være ambisiøse visjoner for fremtiden eller menneskeheten, som at vi skal sikte etter stjernene. Eller filosofiske betraktninger, som at «You are the universe experiencing itself».

Jeg hadde egentlig lyst til å lage et innlegg fullt av fine sitater om universet, men jeg syns ikke jeg fant så mye jeg likte.

Mitt favorittsitat

Men det er ett sitat – eller egentlig en strofe – som jeg har båret på i årevis, som jeg alltid har likt ekstra godt. Den er enkel og det er ikke sikkert den har noe særlig betydning for mange, men for meg føles den viktig:

«Born to gaze into night skies.»
– The Shins

Bilde: Wikipedia Commons

Jeg har sett mot stjernehimmelen så lenge jeg kan huske – på alle lysprikkene – og undret meg over hva som finnes der ute og på hva som eksisterer i tomrommet mellom dem.

I flere tusen år har mennesker sett opp på himmelen med undring. Og selv om vi i kveld ser opp på de samme stjernene og planetene som de som har eksistert før oss, har horisonten utvidet seg helt enormt. Vår kunnskap om universet har vokst dramatisk bare de siste 100 årene. For rundt 100 år siden visste vi ikke at det fantes andre galakser enn vår egen, vi visste ikke at det fantes planeter rundt andre stjerner og vi visste ikke om Pluto, vi visste ikke hvordan stjerner genererer energi, vi hadde ikke bevis på at sorte hull virkelig eksisterer, vi hadde ikke observert gravitasjonsbølger, vi hadde ikke Big Bang-teorien, vi visste ikke at universet utvider seg – og det stadig fortere, og vi hadde ennå ikke gått på Månen eller utforsket solsystemet vårt med romfartøy. Det er egentlig helt utrolig hva vi har funnet ut av og hva vi har fått til på den korte tiden – på 100 år. Og alle disse oppdagelsene har gjort at universet – fra vårt ståsted – oppleves mye større, og at vi dermed er blitt tilsvarende mindre oppi det hele.

Universet åpner opp for de største filosofiske spørsmålene vi kan tenke oss. Hvordan startet universet? Hvordan er vi blitt til? Finnes det annet liv der ute – som oss eller noe helt annerledes? Hvorfor finnes vi i det hele tatt? Hvorfor finnes universet?

Universet utfordrer grensene for hva vi kan finne ut av og forstå. Det utfordrer grensene for teknologien og teoriene våre. Vil vi noen sinne få svar på spørsmålene vi lurer på mest? Vil vi noen gang forstå universet fullt ut? Jeg lever i håpet om at vi med tiden løser flere og flere av universets mysterier slik at universet blir litt mindre mystisk. Ved å speide utover i universet har astrofysikken gitt oss veldig mange svar. Men kanskje enda flere spørsmål.

Astrositater på Instagram

I fjor startet jeg en liten innleggsserie på Instagram-kontoen min hvor jeg kombinerer verdensromrelaterte sitater med fine bilder. Her er de jeg har lagt ut så langt:

* * *

Har du et favorittsitat om universet?

Hovedbilde: Stjernedannende region i Den store magellanske sky (NASA/ESA)

Relaterte innlegg

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.