Hallo, er det noen der ute? Om utenomjordisk liv hos Nasjonalbiblioteket

I går var jeg med i paneldebatt om utenomjordisk liv hos Nasjonalbiblioteket.

Utenomjordisk liv er et tema som fascinerer. I sin arrangementsserie Fantastiske fremtider inviterte Nasjonalbiblioteket til samtale om nettopp dette, hvor jeg var med. Samtalen ble ledet av Kristopher Schau. Med i panelet var også skribent og science fiction-entusiast Bjørn Are Davidsen, og forskar på kunstig intelligens og astrofysikar Signe Riemer-Sørensen.

Arrangementet ble beskrevet som følger:

Tanken om at vi er heilt aleine i universet kan nesten vere meir skremmande enn tanken om at der finst anna liv der ute. Fabuleringar om utanomjordisk liv har vore eit viktig element i science fiction. Finst det ein samanheng mellom dette og korleis vi meir vitskapleg forheld oss til det ukjende? Kvifor blir utanomjordiske vesen nesten alltid framstilt som slemme? Og kor sannsynleg er det eigentleg at det kan finnast liv der ute? Har kunstig intelligens og AGI bidrege til at vi er nærare eit svar på om vi er aleine eller ikkje?

Det ble en interessant samtale og Kristopher var god til å lede den. Men akkurat det var ikke så overraskende for de som følger den nerdete og fine podcasten hans, Rekommandert.

Det var gøy å være med! Men jeg var ikke helt forberedt på et av de første spørsmålene som kom: Ønsker du at vi skal finne liv der ute? Der svarte jeg egentlig «vet ikke». Men i retrospekt burde jeg egentlig svart «ja». For så lenge vi ikke finner noe, vil vi aldri vite om det finnes annet liv der ute. Kanskje er vi alene eller kanskje har vi bare ikke funnet annet liv ennå. Men dersom vi faktisk finner noe, vil vi få et endelig svar på at vi ikke er alene i universet. Og det er jo så fint med alt vi kan vite 🙂 Men på en annen side: Dersom vi finner tegn til liv der ute, er det ikke godt å si hvordan vi vil håndtere den informasjonen, både etisk og eksistensialistisk.

Å tenke på utenomjordisk liv er både fascinerende og frustrerende på en gang. Det er fascinerende å tenke på at det kan være andre enn oss der ute. Samtidig er det frustrerende fordi vi ikke vet om vi noen gang vil finne noe. Har du troen på at vi finner annet liv der ute en dag?

Hør podkast av samtalen her!

Relaterte innlegg

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.