Bøker: «Very Short Introductions …»

Bokserien A Very Short Introduction gir kortfattede introduksjoner til temaer som astronomi, filosofi, politikk, litteratur, religion og mer. Jeg har lest noen av astronomibøkene!

Jeg elsker konseptet med små bøker som kan introdusere deg for et tema på en enkel og grei måte, uten for mye utbrodering. Sakprosabøker har lett for å bli for store og omfattende. Oxford University Press står bak bokserien A Very Short Introduction som består av over 600 (!) bøker om vidt forskjellige temaer skrevet av forskjellige forfattere. Jeg har i det siste lest noen av bøkene som omhandler verdensrommet.

Korte introduksjoner til astronomi

Innen astronomi finner vi bøkene (trykk på titlene for å bla gjennom bøkene hos Amazon):

Jeg har vært på Realfagsbiblioteket ved UiO og lånt de bøkene de hadde der, som var: Astrobiology, Galaxies, Planets og Telescopes. Sjekk ut denne oversikt over alle bøkene i serien.

Dommen

Jeg liker det hendige, lille formatet og at bøkene ikke er så tykke. Det gjør at temaene fremstår tilgjengelig for folk flest. Det er også dette navnet «A Very Short Introduction» bygger opp om. Dessverre er det ikke alltid innmaten lever opp til det samme inntrykket som utsiden og tittelen.

Utfordringen med å mene noe om en slik bokserie er at alle bøkene er skrevet av ulike personer, som kan ha ulike måter å formidle på. Temaene er også vidt forskjellige. Så når en bok ikke er så bra, er det vanskelig å sette fingeren på om det er temaet eller forfatteren som er problemet.

Av de fire bøkene jeg har lest, syns jeg Astrobiology var kjempefin! Den kan jeg virkelig anbefale. Kanskje syns jeg akkurat den var så fin fordi jeg astrobiologi er et spennende tema som jeg ikke kunne så mye om fra før. Galaxies var en skuffelse fordi den fokuserte så mye om kosmologi, mens det allerede finnes en egen bok i serien som heter Cosmology. Galakser og kosmologi henger unektelig sammen naturligvis, men jeg syns det er mer interessante ting å si om galakser enn det som var nevnt i boka. Planets og Telescopes var helt greie bøker.

Jeg tror jeg må lese flere av astronomibøkene i serien etter hvert.

* * *

Har du lest noen av disse bøkene, eller har du planer om det?

Se hvilke andre bøker jeg har skrevet om på bloggen under emneknaggen bok ?

Relaterte innlegg

Kommentarer

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.