Astronomi i populærkultur (3): Sminke

Hva har sminke og verdensrommet til felles? Skjønnhet!

Sminke og verdensrommet virker kanskje som en rar kombinasjon, men det er egentlig ikke det. Universet er det vakreste som finnes (i alle fall etter min mening), og vi bruker sminke for å fremheve vår egen skjønnhet. Da er det kanskje ikke så rart at sminkeprodusenter liker å oppkalle produktene sine etter astronomirelaterte ting, for å mane fram assosiasjoner om himmelsk skjønnhet når vi ser på produktene deres. Selv syns jeg det er veldig gøy med sminke, og jeg syns det er ekstra kult når jeg kommer over sminke som er astronomirelatert! I dette innlegget har jeg samlet noe av det jeg har kommet over 🙂

Øyne

Det er så godt som umulig å se opp på stjernehimmelen om kvelden og ikke la seg fascinere. Mye av informasjonen vi har om verdensrommet kommer faktisk fra å se på det. Og det finnes en mascara som er helt perfekt for dette formålet:

Denne mascaraen fås i fargene stardust brown og supernova black 😀 Den er dessuten 100 % vegansk og cruelty-free.

Øynene våre er dessverre ikke øynene spesielt gode på å se veldig lyssvake objekter, verken med eller uten mascara tilpasset stjernetitting. Vi trenger teleskoper! Og jammen finnes det en mascara for det også:

Jeg kom over denne i butikken her om dagen, og det var nesten så jeg kjøpte den bare på grunn av navnet og det teleskopformede designet 😛

Når vi retter teleskopene våre mot fjerne himmelobjekter og tar bilder av dem, ser de sjeldent like briljante ut som de fargerike resultatene som vises frem i bildene fra Hubbleteleskopet og andre teleskoper. Det hender rett som det er at astrofysikere legger på kunstige farger i bildene for å fremheve ulike komponenter, som for eksempel stråling i andre bølgelengder enn synlig lys. Men det er ikke hovedsakelig et estetisk valg – det er for vitenskapen!

En sminkeekvivalent til dette er kanskje øyenskyggen? Øyenskygger har ofte farger som ikke dukker opp i ansiktet naturlig i det hele tatt, men legges til fordi man har lyst på farger som ikke er der fra før (uten at det bidrar til vitenskapen, riktignok). Og når det kommer til astronomirelaterte øyenskygger, stiller sminkemerket Aromaleigh Cosmetics i sin egen klasse. De har en helt egen serie med astronomirelaterte øyenskygger, og de har tatt den et steg lenger enn bare å oppkalle produktene sine etter vilkårlige astronomiske objekter. De skriver: «The visual inspirations for the colors are exquisite color composite imagery from NASA, Hubble, Spitzer, JPL, etc.» ❤️ På produktsiden til hver øyenskygge vises bilde av objektet som fargene er inspirert av, akkompagnert av en tekst som forteller om objektet. Her er noen av mine favoritter:

Ellers finnes det en rekke øyenskyggepaletter som er inspirert av verdensrommet, som for eksempel:

Moondust fra Urban Decay. Bilde: Urban Decay

Galaxy Chic Baked Eyeshadow Palette fra bh Cosmetics. Bilde: BliVakker

Supernova 18 Color Baked Eyeshadow Palette fra bh Cosmetics. Bilde: BliVakker

Star Lit fra Make Up For Ever. Bilde: Make Up For Ever

Lepper

Det kan være ganske romantisk å sitte under stjernehimmelen. Da kan man for eksempel gjøre seg sussbar med en passende leppestift eller lip gloss som er inspirert av verdensrommet:

Big Bang-serien til Lipstick Queen. Bilde: eBay

Grand Illusion Lipcolor i fargene Lunar Module, Space Bubble og Twinkle Twink fra Mac. Bilde: Mac

Addict Gel Lacquer 627 i fargen Rising Star fra Dior. Bilde: Dior

Ellers er det litt for mange av de astronomirelaterte leppestiftene som har farger som sannsynligvis kler romvesener bedre enn oss … Se for eksempel den blå leppestiftene Melt Space Cake eller den lilla leppestiften Impulse Space Cadet.

Foundation

En foundation brukes for å jevne ut hudfargen i ansiktet. Dersom vi tar gjennomsnittet av alle fargene som objektene universet lyser med, får vi en farge som faktisk ligner litt på en lys hudfarge, som har fått navnet Cosmic Latte.

Stellar. Bilde: Stellar

Diorskin Star. Bilde: Dior

Highlighter

Tenk om vi kunne skinne like vakkert som stjernene! Det nærmeste vi kommer er kanskje ved å putte på litt highlighter. Da finnes det flere astronomiinspirerte alternativer:

Moonchild Glow Kit fra Anastasia Beverly Hills. Bilde: Anastasia Beverly Hills

Moon Glow fra Bobbi Brown. Bilde: Kicks

Glow Drops I fargen Golden Galaxy fra Isadora. Bilde: Kicks

Negler

Vi kan dessverre ikke sitte og se på nattehimmelen døgnet rundt, for etterhvert står Solen opp og vi blir nødt til å gjøre andre ting. Heldigvis kan nattehimmelen imiteres med neglelakk, og det er det mange som har gjort! Noen eksempler på dette er:

Neglelakk fra OPI i fargen Give Me Space. Bilde: eBay

Neglelakk fra Habit i fargen Space Cadet. Bilde: Habit

Neglelakk fra Bow i fargen Skies Fall. Bilde: Color4Nails

Men neglelakken trenger ikke være blå for å gi astronomiske assosiasjoner. Det holder med glitter 😉

Neglelakk fra neglelakkserien Space Dust fra Rimmel i fargen Aurora. Bilde: Pinterest

Andre farger i Rimmel sin Space Dust-serie. Bilde: eBay

Neglelakk fra H&M i fargen Space Race. Bilde: Maria’s Nail

For mer glitter og metalliske farger (og en rekke helt geniale neglelakknavn!): OPI Two Wrongs Don’t Make a Meteorite, OPI Ce-less-tial is More, OPI Is This Star Taken, OPI Comet Closer, OPI By The Light of The Moon, OPI I Drive a SuperNova, OPI No More Mr. Night Sky, OPI The Center of the You-niverse, OPI Infrared-y To Glow, OPI Starlight, NARS Space Odyssey, Catrice Beam Me Scotty!, Catrice Moonlight Express, Catrice My Milkyway, Bizou Intergalactic, W7 Space Debris, Isadora Shooting Stars, Isadora Space Sparkles, Isadora Galaxy Rose, Isadora Galaxy Glitz, Isadora Supernova, Deborah Lippmann Moon Rendezvous.

Andre typer farger: OPI Guys & Galaxies, OPI Ro-man-ce on the Moon, NYX Deep Space, Sugarpill Space Junk.

* * *

Kjenner du til noen astronomiinspirerte sminkeprodukter som ikke er nevnt her og som du syns er verdt å nevne? Del gjerne i kommentarfeltet 😀

Tidligere innlegg i serien:

Relaterte innlegg

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.