Foredrag om verdensrommet for Oslo katedralskole

Tidligere i uken holdt jeg foredrag om verdensrommet for elever ved Oslo katedralskole!

Elevene som går første året på videregående skole lærer blant annet om stråling fra verdensrommet i naturfagstimene. De er innom temaer som elektromagnetisk stråling, nordlys, lysspektre, universet utvidelse og dopplereffekten. I den anledning ble jeg spurt om jeg ville holde et foredrag for dem om verdensrommet. Jeg fikk frihet til å snakke om hva som helst, men syns det er mest stas når jeg kan snakke om noe som er relevant for det de holder på med i undervisningen. Så da ble temaet stråling fra verdensrommet 🙂

Ærverdige Oslo katedralskole.

Kort om foredraget

Nesten alt vi vet om verdensrommet har vi lært gjennom å observere stråling fra fjerne himmelobjekter og trekke ut så mye informasjon fra strålingen som vi kan. Så jeg snakket om noen eksempler på hvordan vi kan bruke stråling til å lære ting om universet. Spesielt snakket jeg om spektroskopi og dopplereffekten, som er to svært nyttige måter å få informasjon fra stråling i astronomien.

Videre snakket jeg om teleskoper. Teleskoper er verktøyet vi bruker for å samle stråling fra verdensrommet. Teleskoper kan stå på bakken på Jorda eller befinne seg ute i verdensrommet. Jeg snakket om fordeler og ulemper ved disse to teleskopvariantene og litt om hvor de befinner seg hen, noe jeg også gjorde da jeg holdt foredrag på Andøya Space Center tidligere i år.

Her er noen av lysbildene fra foredraget:

Jeg holdt foredraget for rundt 100 elever i det største rommet jeg har holdt foredrag i før:

Bilde: Embla Imset

* * *

Jeg håper elevene fikk noe ut av foredraget!

Hovedbilde: forsiden av presentasjonen. Bildet viser Spitzer Space Telescope (NASA/JPL-Caltech)

Relaterte innlegg

Kommentarer

  1. Terje Høiesen. Astronomiforeningen i Agder ( Fasebook ) sier:

    Viktig at ungdommen får vite om universet. Det er jo derfra vi kommer. Fortsett å si ja til foredrag i skolen. Det er ekstremt viktig å fortelle dem at jorda ikke er flat ?

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.