Jakten på den faktiske julestjernen

Var julestjernen virkelig?

I Bibelen kan vi lese om hvordan de tre vise menn ble inspirert til å oppsøke Jesus som nylig hadde blitt født og tilbe ham etter å ha sett en lyssterk stjerne på himmelen, den såkalte Betlehemstjernen eller «julestjernen». Denne stjernen skulle symbolisere at noe mirakuløst hadde skjedd. Men kan vitenskapen forklare hva denne «stjernen» som tilsynelatende plutselig dukket opp faktisk var for noe?

I Bibelen er blant annet følgende sagt om Betlehemstjernen: Den steg opp i øst på himmelen, kong Herod hadde ikke fått den med seg, den dukket opp på et bestemt tidspunkt, den varte over tid, og den var foran de vise menn når de reiste fra Jerusalem til Betlehem, for deretter å stoppe over Betlehem.

Mulige astronomiske forklaringer

Det er gjort mange forsøk på å prøve å finne en astronomisk forklaring på Betlehemstjernen. Jakten gjøres vanskeligere ved at året for Jesu fødsel ikke er bestemt eksakt. Det antas å ha skjedd mellom 6–4 år før vår tidsregning (fvt.). Uten å vite årstallet nøyaktig, vil vi aldri vite med sikkerhet om en forklaring stemmer.

Her er noen mulige astronomiske forklaringer:

Planetarisk konjunksjon

Flere har forsøkt å forklare Betlehemstjernen som en planetarisk konjunksjon. En konjunksjon er når to eller flere himmellegemer befinner seg nær hverandre på himmelen, sett fra Jorda. Dersom for eksempel noen av planetene kommer nærme nok hverandre på himmelen, kan de se ut som ett mer lyssterkt objekt.

Det finnes flere konjunksjonene som skal ha inntruffet på omtrent riktig tid i historien. For eksempel Jupiter skal ha vært i flere konjunksjoner: i år 7 fvt. med Saturn, og fra 3 år fvt. med stjernen Regulus og planeten Venus. Mars, Jupiter og Saturn skal ha vært i konjunksjon i år 6 fvt. Så da blir det et spørsmål om når fødselen faktisk inntraff og om noen av disse konjunksjonene var lyssterke nok til å være bemerkelsesverdige på himmelen.

Månen, Venus og Jupiter nært hverandre på himmelen, sett på nattehimmelen over Very Large Telescope. Bilde: ESO/Y. Beletsky

Komet

En komet er et fenomen som er relativt kortvarig synlig på nattehimmelen mens den farer forbi. En komet kan være godt synlig om den er stor og/eller nærme nok Jorda og kan være synlig i flere dager. Det er ikke nedskrevet observasjoner av en konkret komet som kan passe med fødselstidspunktet til Jesus. Det nærmeste er muligens Halleys komet som var på besøk 12 år fvt.

Et annet problem med komet som forklaringen på Betlehemstjernen, er at kometer generelt ble sett på som et negativt tegn på den tiden, fremfor en budbringer av gode nyheter.

Kometen Lovejoy fotografert da den passerte i 2011. Bilde: Wikipedia Commons

Supernova

En supernova er eksplosjonen av en massiv stjerne på slutten av dens liv. Dette kan være et lyssterkt fenomen som kan være synlig fra Jorda dersom eksplosjonen inntreffer nærme nok.

Det skal ha vært gjort observasjoner av kineserne i år 5 fvt. av en supernova som var synlig i over 70 dager, som kan være en mulig forklaring (dog det er mulig at det egentlig var en komet de så). En annen hypotese er at det kan ha vært en supernova i Andromedagalaksen som de vise menn så.

Supernova 1994D ses som en stor, lyssterk prikk I utkanten av galaksen NGC 4526. Bilde: NASA/ESA, The Hubble Key Project Team and The High-Z Supernova Search Team

Heliakisk oppgang

At de vise menn skal ha sett stjernen i øst da den var på vei opp fra horisonten kan knyttes sammen med fenomenet heliakisk oppgang. Heliakisk oppgang betegner en stjernes første årlige oppgang over horisonten i øst like før soloppgang. Ved en stjernes heliakiske oppgang er det altså første gang i løpet av året man ser stjernen i grålysningen om morgenen.

Nøyaktig hvilken stjerne som skulle tatt på seg rollen som Betlehemstjernen i dette scenarioet, er uvisst.

* * *

Av de mulige forklaringene som er lagt frem her, er det ikke sikkert Betlehemstjernen var en stjerne i det hele tatt. Det er muligens en planetarisk konjunksjon som er den mest sannsynlige forklaringen, men vi vil nok aldri få et endelig svar.

En annen mulig forklaring er naturligvis at det aldri faktisk var en «julestjerne» som magisk dukket opp på himmelen, men at det bare er en fin historie. ⭐️

Les mer:

Hovedbilde: Stjerne i stjernebildet Firfislen som fotobomber Hubble-romteleskopets forsøk på å fotografere galaksen NGC 7250 (NASA)

Relaterte innlegg

Kommentarer

  1. Sverre Holm sier:

    Det finnes faktisk konkrete observasjoner som støtter opp under komet/supernova-hypotesen – fra Kina, se her https://kollokvium.wordpress.com/2012/12/21/betlehemsstjernen/

    1. Takk for interessant artikkel! Jeg har endret litt på teksten og lenket til artikkelen din nederst i innlegget.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.