Universet i rødt og grønt

Universet er fullt av farger – til og med julens farger!

Rødt og grønt er de ultimate julefargene. Bildet øverst i dette innlegget brukte jeg i forbindelse med julekalenderen jeg kjørte på bloggen i fjor. Bildet viser et utsnitt av stjernetåken M17 SWex fotografert i infrarødt lys av Spitzer Space Telescope. Nye stjerner fødes i «boblene» i bildet og lager skikkelig juletrestemning. I dette innlegget har jeg samlet flere bilder av universet som kan bidra med litt julestemning ??

Utvalgte bilder

Hovedkilden til røde og grønne bilder av universet er Spitzer Space Telescope, som nylig feiret 15 år i rommet. Spitzer-teleskopet observerer universet i infrarødt lys, som er lys vi ikke kan se med øynene våre. For å gjøre om data til bilder vi kan se på, må vi «gi» dataene en farge. For de bølgelengdene som Spitzer observerer, har man valgt at observasjoner av bølgelengdene 8 mikrometer og 24 mikrometer skal representeres av henholdsvis grønt og rødt. Dette er tydeligvis bølgelengder som galaksen vår liker å sende ut fra samme område, og det blir det julestemning av. ? De blå stjernene i bildene nedenfor sender ut lys med bølgelengde på 3,6 mikrometer. Trykk på bildene for å lese mer om motivene.

Først, den originale fullversjonen av bildet ovenfor:

Stjernetåken M17 SWex. Bilde: NASA/JPL-Caltech/M. Povich (Penn State Univ.)

Stjernetåken RCW 120, også fotografert av Spitzer Space Telescope. Bilde: NASA/JPL-Caltech

Stjernetåken Cygnus X fotografert av Spitzer Space Telescope. Bilde: NASA/JPL-Caltech/Harvard-Smithsonia CfA

Rosette-tåken fotografert av Spitzer Space Telescope. Bilde: NASA/JPL-Caltech/Univ.of Ariz.

Lagunetåken (M8) fotografert av Spitzer Space Telescope. Bilde: NASA/JPL-Caltech

* * *

Hvilket rødgrønt bilde av universet er din favoritt?

Hovedbilde: stjernetåken M17 SWex (NASA/JPL-Caltech/Penn State, fargene er justert)

Relaterte innlegg

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.